'Er is nooit een goed moment om lijsttrekker weg te sturen'

krimpen a/d ijssel • De kritiek op Lodewijk Asscher vanuit zijn eigen PvdA wil maar niet luwen. Een motie van wantrouwen tegen de lijsttrekker, ingediend door Francisca Drijver uit Krimpen aan den IJssel, ontving genoeg steunbetuigingen om eind deze week tijdens het congres van de partij in stemming te brengen.

Drijver wil één ding direct benadrukken: "Ik heb niets tegen de persoon Lodewijk Asscher. Het lijkt me een leuke en aardige man, maar hij moet zich wel terugtrekken als lijsttrekker. Dit vanwege zijn rol als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet, in de toeslagenaffaire." Dat Asscher eerder zijn excuses aanbood is voor Drijver niet voldoende. "Het doet geen recht aan het leed dat duizenden ouders in de toeslagenaffaire is aangedaan. Als je het rapport serieus neemt, trek je je conclusies en stop je ermee."


Moeilijke beslissing

Drijver ging niet over één nacht ijs toen zij de motie opstelde en vorige week maandag om 10.15 uur 's morgens per e-mail verstuurde. "Ik vond het een moeilijke beslissing. Lang heb ik getwijfeld tussen het indienen van een motie van afkeuring en een motie van wantrouwen. Bij die eerste gebeurt er feitelijk niks terwijl je bij een motie van wantrouwen iemand dwingt om op te stappen."


Al vrij snel waren er voldoende steunbetuigingen binnen om de motie te bespreken op het congres dat aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag wordt gehouden. Toch verwacht Drijver niet dat de leden het vertrouwen in Asscher zullen opgeven. Vooral omdat de verkiezingen voor de Tweede Kamer al in maart plaatsvinden. Voor Drijver zelf is dat geen reden om haar motie terug te trekken. "Er is nooit een goed moment om een lijsttrekker weg te sturen. Dus dat ga ik niet doen. Tegelijkertijd zijn er genoeg kandidaten te vinden die de rol van lijsttrekker op zich kunnen nemen."


Vrouw

Hoewel Drijver verwacht dat Asscher 'gewoon' blijft zitten, is ze niet van plan om op een andere partij te stemmen. "De PvdA is al m'n hele leven mijn partij en zal dat ook blijven, maar ik blijf kritisch. Nee, op Asscher ga ik niet stemmen. Dat was ik sowieso niet van plan. Ik stem altijd op een vrouw, deze keer op Kati Piri die het als Europarlementariër heel goed heeft gedaan."