'Hou vol, ook in 2021'

krimpen a/d ijssel • In zijn nieuwjaarsspeech ging burgemeester Martijn Vroom uitgebreid in op het afgelopen jaar waarin corona keihard toesloeg in Krimpen aan den IJssel.

De eerste lockdown die in maart inging, zorgde voor weinig files op de weg. Tegelijkertijd was het aantal burenruzies volgens Vroom nog nooit zo hoog in Krimpen aan den IJssel. Met het aantal besmettingen viel het in het dorp 'reuze mee'. "We hoorden echt bij de laagste besmettingsaantallen van de regio, van het land. En we scoorden vooral heel hoog in de prachtige initiatieven die loskwamen."

Door de viering van 75 jaar bevrijding ging een streep. En ook de eindexamens in mei konden niet doorgaan. Jongeren moesten sowieso een hoop incasseren. "Digitaal onderwijs, afgelaste sportwedstrijden, niet kunnen chillen, geen feestjes. De maatregelen leidden regelmatig tot grote teleurstellingen. Hoe moeilijk het ook is, toch vraag ik jullie om ook in het nieuwe jaar vol te houden! We zijn er nog lang niet." Er werd - digitaal - een nieuwe coalitie gesmeed en net voor de zomervakantie konden de nieuwe wethouders worden geïnstalleerd. Van de vertrekkend wethouders kon geen afscheid worden genomen, "terwijl John Janson, Kirsten Jaarsma en Arjan Neeleman dat wel verdiend hebben", aldus Vroom.


Mis

Na de lockdown ging het in Krimpen langzaam maar zeker de verkeerde kant op. Alles ging weer open. "Natuurlijk, met maatregelen en regels, maar toch. En ja, toen ging het mis in Krimpen. Rond de herfstvakantie scoorden we het slechtst van Nederland met de besmettingen. En Nederland scoorde het slechts van de hele wereld. Ook wat het aantal sterfgevallen betreft doen we het sindsdien heel slecht. Heel veel mensen raakten besmet, meer dan het landelijk gemiddelde." Ondanks dat corona nog altijd rondwaart, keek Vroom in zijn toespraak ook vooruit. Zo hoopt hij dat het Krimpen Festival door zal gaan dit jaar en dat de bevrijding van Nederland in 1945 alsnog gevierd kan worden. Dit jaar is het eveneens 70 jaar geleden dat de eerste Molukkers in de Rotterdamse haven aankwamen. Vroom: "De verhalen van de Molukkers hebben maar mondjesmaat de schoolboeken gehaald. En dat is verkeerd - en daarom ben ik erg blij dat we op diverse momenten stil zullen staan bij dit grote verhaal. Ook het Streekmuseum doet mee, en terecht. Voor Krimpen is de Molukse geschiedenis tastbaar en zichtbaar."