Ondernemen in tijden van corona

krimpen a/ ijssel • Niemand gaat in deze rare en onzekere tijd een horecabedrijf beginnen, zou je denken. Tobias Mudde (24) deed het wel. “Het is een kwestie van doen en durven.”

Op 1 oktober begon Tobias Mudde aan zijn avontuur, maar zijn zaak - Eetcafé De Crimpenaar in Krimpen aan den IJssel - moest door corona binnen twee weken alweer dicht. Binnen staan de tafels en stoelen uit elkaar. Op de grond is een sticker geplakt, met daarop het verzoek om 1,5 meter afstand houden. Ook staat er bij de entree een pompje handzeep klaar. Tobias' telefoon gaat af. Hij loopt naar de kassa om een bestelling op te nemen. De bon wordt in de keuken opgehangen. En opnieuw gaat de telefoon. “Een ogenblik geduld alsjeblieft”, zegt hij.

Bazen

Tobias Mudde runt het eetcafé samen met Ronald Hordijk (51). Hij volgde in het verleden een horecaopleiding en wilde altijd wat voor zichzelf. “Toen ik 16 was had ik deze droom al. Mijn droom is versterkt naarmate ik voor meerdere bazen ben gaan werken. Ik vind de vrijheid van ondernemen lekker”, lacht Tobias. Ronald is al tien jaar lang eigenaar van bowling- en partycentrum Krimpenhof. Met Ronald erbij zag Tobias het wel zitten. “Hij heeft al veel ervaring. Op deze manier kunnen we bovendien de kosten delen.” De rolverdeling is duidelijk: Tobias is het gezicht van De Crimpenaar en Ronald helpt mee op de achtergrond.


Tobias vond het pijnlijk om zijn zaak al zo snel te sluiten. "Dan merk je wel dat een horecazaak beginnen in deze rare tijd met al die maatregelen toch anders is dan in 'gewone' tijden.” Normaal kan hij zo'n honderd gasten kwijt in het restaurant. Na het einde van de eerste lockdown waren dat er, door de 1,5 meter afstand - nog maar vijftig. “Helaas zijn de maatregelen in december weer aangescherpt en mogen mensen alleen nog maar afhalen. Daar zijn we nu druk mee”, vertelt Tobias.


Geen spijt

Spijt van zijn stap heeft Tobias nog geen moment gehad. “Dit kwam op mijn pad en toevallig gebeurde het in coronatijd. Corona houdt mij echter niet tegen om te gaan ondernemen. We maken er gewoon het beste van.” Het helpt dat hij zelf uit Krimpen aan den IJssel komt en veel mensen hem kennen. Toch zijn er wel degelijk dagen dat hij met zorgen zijn bed uitstapt. “In mijn hoofd ben ik namelijk altijd bezig met de zaak. Mijn leven als startende ondernemer is werken, werken en nog eens werken en af en toe slapen. Het werk gaat altijd door.”


Indy Ouwerkerk