Mogelijk toch zaak tegen predikant Mieraskerk

krimpen a/d ijssel • De aangifte die Leon Houtzager eind vorig jaar deed tegen dominee Anthonie Kort van de Krimpense Mieraskerk krijgt toch nog een vervolg. Er is woensdag een raadkamerzitting bij het gerechtshof in Den Haag, waarbij de lhbti-activist zich laat bijstaan door topadvocaat Gerard Spong.   

Aanleiding voor de aangifte was een brief die Kort schreef aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Hij suggereerde daarin dat corona een straf van God is en adviseerde de gemeente onder meer: ‘De praktijk van euthanasie moet ophouden, de zondag niet langer ontheiligd, de roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen, dienen uitgebannen te worden’. Houtzager, die getrouwd is met een man, deed aangifte wegens haatzaaien en discriminatie. De oud-inwoner van Krimpen aan den IJssel beschouwde de brief als een oproep aan de gemeente om de lhbti-gemeenschap buiten te sluiten.


Vrijheid van godsdienst

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot om niks met de aangifte te doen. De uitspraken van de predikant zouden namelijk vallen onder de vrijheid van godsdienst. Advocaat Spong ziet echter voldoende aanknopingspunten om de uitspraak van het OM te bestrijden. Ook zal hij pleiten dat toetsingsmethode waarmee discriminatie, groepsbelediging en haatzaaien wordt vastgesteld is verouderd en toe is aan vernieuwing. Deze is inmiddels 20 jaar oud.

Houtzager vindt het nog altijd vreemd dat het OM niets met zijn aangifte heeft gedaan. “Als een politicus of imam haat zaait, groepen beledigt of discrimineert, dan wordt hij vervolgd. De zaak van Geert Wilders is hiervan het bekendste voorbeeld. Eerder dit jaar is ook een imam veroordeeld tot een geldboete, omdat hij in een preek een andere moslimbeweging heeft uitgemaakt voor varkens. Christelijke voorgangers daarentegen komen er vaak mee weg. Dat heb ik nooit begrepen. Het lijkt wel alsof dominees een uitzonderingspositie hebben in onze maatschappij en meer mogen zeggen dan anderen.”


Verandering

Als hij woensdag door de Haagse rechtbank in het gelijk wordt gesteld, zou dat volgens Houtzager een enorme verandering voor Nederland betekenen. “Dan kunnen we het haatzaaien vanuit dominees richting lhbti’s echt stopzetten.”

Een crowdfunding van COC Nederland voor de zaak van Houtzager tegen de dominee leverde vorige week binnen 24 uur 15 duizend euro op. Voor de juridische bijstand was 5.000 euro nodig. Houtzager is blij verrast. "Ik ben werkelijk ondersteboven van hoe snel het is gegaan. Dat had ik niet verwacht. Ik moet eerlijk bekennen dat ik serieus rekening hield met het feit dat ik zelf ook een paar duizend euro zou moeten bijleggen. Ik had het er ook echt voor over gehad, want zo belangrijk is deze zaak in mijn ogen."