• Jesse Kliek voor zijn 'Ondernemersfabriek'.
• Jesse Kliek voor zijn 'Ondernemersfabriek'. Foto: Dirk Molenaar

Jesse's 'Ondernemersfabriek' slaat aan

schoonhoven • Aan de Achterwetering 24 startte hovenier Jesse Kliek (28) eerder dit jaar met de 'Ondernemersfabriek'. Inmiddels hebben meerdere ondernemers hier onderdak gevonden. Met elkaar ontstaan ideeën en netwerken, maar wordt vooral veel positieve energie gebundeld.

"Wij bieden hier de verhuur van ruimte voor kantoor, winkel, werkplaats, opslagruimte of een flexibele werkplek", legt Jesse Kliek uit. Hij is directeur van het complex en tevens huurder met zijn eigen hoveniersbedrijf. "Het is een verzamelpand voor zzp-ers en vormt daarbij een community waaruit mooie dingen ontstaan. Toen ik de kans kreeg om dit voormalige onderkomen van VSE te huren, ontstond het idee hiervoor. Gaaf om zo mensen bij elkaar te brengen." Een vermelding in de nieuwsbrief eind 2020 bracht direct al de eerste belangstellenden. Iedere week meldt zich wel iemand om ook een plaatsje in de 'fabriek' te bemachtigen. Kliek is echter selectief. "Ik vind het belangrijk dat het klikt met de al gevestigde ondernemers."

Menig tuin in de regio is aangelegd, veranderd of opgeknapt door deze gemotiveerde ondernemer. Al vanaf jonge leeftijd is hij werkzaam in het hoveniersvak. Uiteindelijk startte hij zijn eigen bedrijf 'Floreat' (Latijn voor 'bloeit'). In het gesprek komt meerdere malen zijn gedrevenheid naar voren. Daarbij wordt duidelijk dat hovenier een zwaar beroep is. "Vaak denken mensen dat we alleen bloemetjes in de tuinen zetten. Het zware werk is de bestrating met steeds grotere tegels. Veel sjouwen maakt het pittig. Ik ga regelmatig naar de chiropractor", legt hij uit. Om de klussen te klaren maakt hij gebruik van een vaste kring flexibel personeel.

Een hovenier inschakelen wordt vaak gezien als een luxe. Toch merkt Kliek dat afgelopen jaar ook veel klanten uit de huursector hem weten te vinden. "In plaats van het boeken van een vakantie wordt nu geïnvesteerd in de tuin". Grote keramieken tegels zijn populair. "Weliswaar duurder in aanschaf, maar dan heb je ze ook voor tientallen jaren. Dit zijn tegels die niet groen worden. Betontegels daarentegen wel. Nee, vooral niet met azijn behandelen, dat tast de beschermlaag aan." Reden voor Jesse om een eigen middel op de markt te brengen. "Dit is minder agressief dan azijn maar verwijdert wel de aanslag."

Terug naar de Ondernemersfabriek. Kliek is druk bezig om een eigen showroom in te richten en later dit jaar op afspraak open te gaan. Daarbij geeft hij aan dat het steeds lastiger is om met vaste prijzen te werken. "Materialen, en dan met name hout, zijn enorm in prijs gestegen het afgelopen jaar." Hij ziet zichzelf niet in een maatpak de directeur zijn van dit bruisende gebouw. Zijn motivatie is om van de fabriek een succes te maken. "Ik heb nachten dat ik wakker word met een glimlach, zo van: we mogen weer. Maar het gebeurt ook dat ik me afvraag waar ik aan begonnen ben."

Dirk Molenaar