‘Zilversmeden is meer dan een ambacht’

schoonhoven • Kunsthistoricus Alexander Pechtold opende donderdag de expositie Ground Hope in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Tijdens de opening van de expositie met Nouhuys’ zilverkunst is ook het boek ‘Jan van Nouhuys, grondlegger van de Nederlandse Zilverkunst’ gepresenteerd. 

Pechtold plaatst de zilverkunst in een breder cultureel-maatschappelijk kader. “Wat is het belangrijk dat dit soort tentoonstellingen plaatsvindt en dat we niet alleen als maatschappij kijken naar bezoekersaantallen, maar vooral naar het brengen van hoogwaardige kwalitatieve en inspirerende tentoonstellingen, zoals in dit museum. Hierin hebben wij als liefhebbers de taak om de overheid scherp te houden.” 

Er ligt volgens Pechtold een opdracht om onderzoek te blijven doen en kunst levend te houden. “Het gaat niet alleen om tentoonstellen, ook het bestuderen en doorgeven aan volgende generaties is belangrijk. Die verhalen moeten we op een hedendaagse manier presenteren."

Inspireren
In zijn verhaal laat de oud-politicus en voormalig veilingmeester zich inspireren door een aantal quotes uit Nouhuys nieuwe boek, zoals: ‘Geen ander materiaal laat zich zo plooien en heeft zo’n grote reflectie als zilver’.

“‘Wat zegt dat nou? Hoe plooit het zilver zich eigenlijk?”, vraagt Pechtold zich af. “Dat brengt me tot de vraag: ‘Hoe komt een kunstenaar tot de vorm?’ Daarin zit ook het denkproces van de kunstenaar verweven. En reflectie, dat zegt iets over jezelf, want tijdens het werken met zilver zie je jezelf continu in de spiegel. Dat doet iets met je. En in de die reflectie zien we vandaag een hoop terug; van de liefhebbers die de zilverkunst van Jan gekocht hebben en van het uitdragen van Jans missie en visie.” 

Expressie
Hij haalt Nouhuys meermaals aan: ‘Zilversmeden is niet zozeer een branchegerelateerd vak, maar ook een vorm van culturele expressie, het is meer dan een ambacht’. En: ‘Mijn streven is om mijn atelier en outillage ook een inspiratie voor anderen te laten zijn’. Pechtold: “Jan Nouhuys drukt zich uit in zijn zilverkunst. In zijn streven anderen te inspireren, klinkt voor mij een ware leermeester door: je durft en wilt je vakmanschap doorgeven. En dat zien we ook terug in het deel van de expositie met werk van Jans masterclassleerlingen."

Tenslotte: "Dat we hier nu zijn, dat is precies wat Jan voor ogen heeft: mensen bij elkaar brengen en laten genieten van zilverkunst. Ik feliciteer Schoonhoven en de Krimpenerwaard met deze mooie, inspirerende en unieke tentoonstelling.”