• Het verzamelen van de agrariërs woensdag in Stolwijk.
• Het verzamelen van de agrariërs woensdag in Stolwijk. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Dit gaat niet alleen boeren aan'

Dan betreft het niet de actiebereidheid onder de boeren uit de Krimpener- en Alblasserwaard, want die was groot. De Jong schat dat er tussen de 140 en 150 tractors meereden. "Het is mooi dat zoveel boeren uit de streek willen opkomen voor hun sector, die zo zwaar onder druk staat."
Wel was er de impact van de moordaanslag op Peter R. de Vries de avond daarvoor, die als een sluier over het protest hing. "Dat is logisch, want het gaat om een verschrikkelijke daad. We hebben dinsdagavond ook bij elkaar gezeten en ons afgevraagd: laten we de actie doorgaan? Uiteindelijk hebben we besloten om toch naar Den Haag te rijden. Er zit zóveel organisatie achter zo'n protest, dat je het bijna niet kan maken om het om het af te blazen." Met name de inbreng van de politici tijdens de manifestatie op het Malieveld viel hem tegen. Aanleiding voor het protest was het rapport 'naar een ontspannen Nederland' van o.a. stikstofprofessor Jan Willem Erisman. In het rapport staat dat in verschillende regio's, waaronder het Groene Hart, de veestapel flink moet worden teruggedrongen. "Over een realistisch verdienmodel wordt echter niet gerept”, verzucht De Jong. Hij wijst erop dat ze in de Krimpenerwaard al tientallen jaren aan het steggelen zijn over de aanleg van een paar duizend hectare natuur in de noordrand van het gebied. "In het rapport gaat het over 300.000 hectare en drieduizend boerenbedrijven die moeten verdwijnen of veranderen. En dat is dan alleen nog maar de eerste snelle stap in Nederland.” Het weghalen van de veehouderij uit het Groene Hart heeft volgens De Jong niets te maken met het verbeteren van de natuur. "De uitstoot van ammoniak in dit gebied is al laag en er zijn maar weinig grote Natura 2000-gebieden in onze omgeving. Het is puur om het juridisch mogelijk te maken dat industrie, havengebied en luchthavens zich verder kunnen ontwikkelen. En begin er niet over dat het voor de woningbouw moet. Het bouwen van huizen geeft bijna geen stikstofuitstoot; het slaat nergens op om daar zo de nadruk op te leggen. Ik hoopte dat politici zich daartegen zouden uitspreken, maar in plaats daarvan vervielen zij in hetzelfde riedeltje."
Of er nog een boerendemonstratie komt durft De Jong niet te voorspellen. "Wij kunnen het beleid niet in ons eentje veranderen. Inwoners van dit gebied zouden zich ook af moeten afvragen: in wat voor streek wil ik wonen? Ik geloof er niks van dat zij zitten te wachten op veel extra bebouwing, zonneweides en hier en daar een boerderij. Wat dat betreft gaat dit plan niet alleen ons, maar iedereen n het Groene Hart aan.” De afgelopen dertig jaar is het aantal boerenbedrijven in de Krimpenerwaard met 75 procent afgenomen. Van de melkveebedrijven die er nu nog zijn, doet 90 procent aan agrarisch natuurbeheer. De Jong: "Qua biodiversiteit scoort de Krimpenerwaard, door een goede samenwerking tussen natuurbeheerders, vrijwilligers en boeren, heel hoog. Als deze ramkoers zo doorgaat stopt binnen tien jaar nog eens 75 procent. We kunnen ons echter nu geen afvallers meer permitteren. Boeren horen in de Krimpenerwaard!"