‘Een Zeeuwschen knoop van gouddraad’

schoonhoven • Ook het Nederlands Zilvermuseum haakt in op de Herman de Man-maand, van 7 juli tot 7 augustus.

Schrijver Herman de Man (1898-1946) staat bekend om het uitvoerig beschrijven van de streek in zijn romans. In het boek ‘Heilig Pietje de Booy’ noemt hij ook de bekende in Schoonhoven gemaakte
Zeeuwse knopen. Een passage uit het boek: ‘Ze koos, terwijl ze neerknielde op haar eene knie om alles beter te kunnen bewonderen, uit de laatjes van Goverts (Govert van Overdinkel, den reizenden goud- en zilversmid) kistje een mooien Zeeuwschen knoop van gouddraad, kunstig geslingerd en in elkaar gekruld.’

Draadwerk, ook wel filigrein genoemd, in goud en zilver is vooral bekend van de streekdracht, zoals de beroemde Zeeuwse knopen. Het overgrote deel van de Zeeuwse knopen werd in de 19de en 20ste eeuw in Schoonhoven gemaakt, waar een specialisme in deze techniek bestond. Edelsmid Cor Kuijf is dagelijks in de smederij van het Zilvermuseum te vinden. Hij heeft de kennis van het filigrein van vader op zoon overgedragen gekregen en is de laatste die nog knopen maakt.

Tot en met 8 augustus kunnen bezoekers de Zeeuwse knopen bekijken in de collectie van het Nederlands Zilvermuseum. Daarnaast is er op de zaterdagen 17 juli en 14 augustus om 11.00 uur een inloopworkshop Draadsieraad  maken. Bezoekers kunnen zelf met draad aan de slag om een hanger of ring te maken. Kosten deelname: 22,50 euro per persoon, exclusief entree. Voor aanmelden: reservering@zilvermuseum.nl/ 0182-385612.


Jacobushof (met boenhok Wassende Water) opengesteld

bergambacht • De eeuwenoude boerderij Jacobushof, aan de Bovenberg in Bergambacht, heeft een bijzonder boenhok. Deze is vanwege de tv-serie Het Wassende Water gemaakt. Tijdens de Herman de Man-maand zijn bezoekers hier op zondag welkom voor een stop. Familie De Ridder vertelt dan graag meer over het bijzondere bezit.

Naastgelegen boerderij, hoeve Bouwlust, was een van de locaties die prominent in de serie midden jaren tachtig in beeld kwam. En dat is een van de redenen, waarom in de bibliotheken van Bergambacht en Schoonhoven kleine exposities over Herman de Man te zien zijn. 


Erf- en weidevogels 

regio • Komend weekend -10 juli en 11 juli- vertellen bewoners aan de Bovenberg 118 en Westeinde 37 in Berkenwoude hoe je vogels kunt lokken naar de eigen tuin of erf. 

De Natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) organiseerde enkele jaren geleden de cursus ‘NVWK geeft erven vleugels'. Oud-deelnemers leiden belangstellenden rond langs de bomen, struiken en kruiden die ze voor vogels en insecten hebben aangebracht en welke nest- en schuilgelegenheid hun erf biedt voor vogels.

Op melkveebedrijf De Jong aan de West Vlisterdijk 32 in Vlist zijn veel weidevogelnesten gevonden. Maar hoe je dat: speuren naar weidevogels?Belangstellenden kunnen zaterdag 10 juli dit bedrijf bezoeken om er alles van te weten te komen. Alle activiteiten zijn van 10.00-16.00 uur.