Nieuw programma 'Kunst en Cultuur Lopik'

lopik • Stichting Kunst en Cultuur Lopik start weer met verschillende activiteiten. Dieny Scheffer, voorzitter van de stichting: "We zijn blij dat we, zij het met de nodige voorzichtigheid, weer wat kunnen. We merken grote animo bij ons publiek en vinden het zelf ook erg leuk om weer gasten te kunnen ontvangen." 

Voor het tweede half jaar van 2021 is de agenda goed gevuld. De stichting haakt direct aan bij de Herman de Man-maand (www.hermandeman.nl), die van 8 juli t/m 8 augustus in de Lopiker- en Krimpenerwaard wordt gehouden. 

Dieny Scheffer: "Herman de Man was een Nederlands schrijver van voornamelijk literaire streekromans. Het bekendste voorbeeld hiervan is Het Wassende Water, dat zich afspeelt in de Lopikerwaard en in 1986 onderwerp was van een achtdelige televisieserie van de NCRV." 

Dijkhuis
Vervolgens: "Het Dijkhuis is in het boek een belangrijke locatie waar veel ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden. Daarom is dit extra opengesteld in deze speciale maand. Belangstellenden kunnen deelnemen aan een rondleiding op de zaterdagen 10 juli, 24 juli en 7 augustus." Reserveren is noodzakelijk en kan via: dijkhuis@kunstencultuurlopik.nl. Mogelijke starttijden zijn 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 en 16.00 uur. Scheffer: "Een rondleiding kan ook onderdeel zijn van de Herman de Man-fietsroutes, voor wie er een actief dagje van wil maken."

Op 10 juli zijn er ook andere Herman de Man-activiteiten in de gemeente Lopik. Bezoekers kunnen op de Lekdijk tussen Jaarsveld en Uitweg interessante weetjes over weidevogelbeheer horen bij de kraam van agrarische natuurvereniging Lopikerwaard (fietsroute 1 en 3). In Cabauw wordt meer verteld over de opnames van de televisieserie Het Wassende Water bij Boerderij Kromwijk, Lopikerweg West 88. Tevens kunnen belangstellenden de voortgang van de restauratie bekijken bij de Cabauwse Molen, Lopikerweg West 106 (beide fietsroute 2).

Vertelvoorstelling
Op zondag 25 juli is er in het Dijkhuis een 'oer-Hollandse, filmische' vertelling door Gerda Hogendijk, vrij naar het boek van Herman de Man. Met muzikale begeleiding door Janet van Diest (accordeon) en Jean Marie Dosogne (piano).

Dieny Scheffer nader verklarend: "In de Lopikerwaard leefde rond 1900 de rijke boerenfamilie Beijen. Zoon Gieljan worstelde met de normen en tradities van de boerenstand. Hij ging op zoek naar wat hem gelukkig maakte. Later in zijn leven werd hij gevraagd als hoogheemraad, de tweede vervanger van de dijkgraaf. Hij zette zich met hart en ziel in en steeg in aanzien, maar op een duistere nacht steeg ook het water…."

Aanvang eerste voorstelling 14.00 uur, de tweede voorstelling begint om 15.45 uur. Entree: 5 euro. Reserveren kan via: dijkhuis@kunstencultuurlopik.nl

Klassiek aan de Lek
Op zaterdag 28 augustus volgt een zomeravondconcert bij het Dijkhuis in Jaarsveld. Dit jaar treedt Club Classique op met het programma Moving Art.
"Betoverd door de mooiste melodieën komen schilderijen langzaam in beweging en stappen de personages na een eeuwenlange lockdown plotseling uit hun lijst", aldus Dieny Scheffer.

q www.kunstencultuurlopik.nl