Oproep om ransuilen te melden

krimpenerwaard • Ieder jaar zoekt de uilenwerkgroep van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) al fietsend de Krimpenerwaard af naar jonge ransuilen. Op deze manier krijgen ze een goed beeld van het aantal (broedgevallen) ransuilen in de regio en hoe het met deze vogels gaat. 

De vrijwilligers hopen dat ze hierbij een handje geholpen worden. "Wie (jonge) ransuilen in de Krimpenerwaard hoort of ziet, wordt vriendelijk verzocht deze waarneming door te geven", zegt Pia Vrucht namens de NVWK-uilenwerkgroep.

Ransuilen komen in de Krimpenerwaard in een groot scala aan gebieden voor, variërend van agrarisch gebied tot open bos, bosranden en parken. Pia Vrucht: "Maar ook in bebouwingslinten en dorp(randen) worden ze gesignaleerd. Zolang er maar een open terrein met veel muizen om te jagen in de buurt is. Broeden doen ze meestal in oude kraaien- of eksternesten."


De jonge ransuilen verlaten al snel het nest en omdat ze dan nog niet goed kunnen vliegen, klimmen ze door de naburige boomtakken. Vrucht: "Vanaf eind juni tot en met augustus is na zonsondergang de bedelroep van de jonge ransuilen goed te horen. Zodra het donker wordt beginnen de jonge uilen naar hun ouders te roepen om voedsel. Dit geluid wordt wel vergeleken met piepende schommels. Voor wie wil weten hoe dit klinkt, kan een kijkje nemen op Youtube. Er zijn daar diverse filmpjes van ransuilen te vinden."


Locaties worden niet openbaar gemaakt om verstoring van de uilen (maar ook van de omwonenden) te voorkomen. 

Voor meldingen van (jonge) ransuilen in de Krimpenerwaard: uilenwerkgroep@nvwk.nl of 06-11568298.