• Dirk de Ridder in de ‘Weggeefwinkel Krimpenerwaard’.
• Dirk de Ridder in de ‘Weggeefwinkel Krimpenerwaard’. Foto: Dirk Molenaar

‘Weggeefwinkel K'waard' draait weer

gouderak • Dirk de Ridder (61), initiatiefnemer van de Weggeefwinkel Krimpenerwaard, is verheugd iedere zaterdag weer open te zijn. Corona heeft wel een kleine wijziging gebracht in het beprijzen van de artikelen.

“We zijn iedere zaterdag open van 10.00 tot 14.00 uur”, vertelt De Ridder in de kantine van zijn fietsengroothandel aan het Middelblok 138. “We hoeven niet meer met tijdsblokken te werken. Iedereen is vrij om te komen. Als het te druk wordt, dan hebben we stoelen buiten staan om daar even te wachten. Toen we weer open gingen, hadden we gelijk een flinke toeloop.” In het afgelopen jaar zijn gevraagde spullen aan huis bezorgd. De Ridder is een positief ingesteld persoon. Er is geen moment geweest dat-ie de gedachte had om het bijltje erbij neer te gooien.


Samen met Cobi de Jonge uit Stolwijk startte hij ruim drie jaar geleden Weggeefhoek Voor Elkaar Krimpenerwaard. Gratis verkregen spullen vinden hun weg naar mensen die lid zijn van de gelijknamige Facebookpagina. Begin vorig jaar is daar de Weggeefwinkel uit voortgekomen. De Ridder had een bovenverdieping over en heeft deze belangeloos ter beschikking gesteld. Tientallen ondernemers zijn vanaf het begin bereid gevonden om het project te steunen. Spullen waren gratis, maar daar is door corona verandering in gekomen.

 “We vragen nu kleine prijsjes voor de artikelen. Dit komt omdat veel sponsors het afgelopen jaar ook moeilijk hadden. Daardoor kunnen we voor de zieken manden blijven maken, verenigingen steunen en wat doen voor de ouderen.” Door deze opbrengst en de bijdrage van sponsors draait alles op volle toeren.


Fietsenactie

Leden hebben veelvuldig gebruik gemaakt van de fietsenactie. Reparaties worden belangeloos door de familie De Ridder opgepakt. “Ja, dat is het voordeel dat we hier handig in zijn”, lacht de man met het hart op de juiste plaats. Al moet hij wel eerlijk zijn dat hij wegblijft van e-bikes. “Dat laat ik aan mijn zoons over. Ik verdiep mij er verder niet meer in. Laat mij maar sleutelen aan ‘gewone’ fietsen." Om vervolgens glimlachend te bekennen dat hij zelf tot volle tevredenheid ook een elektrische fiets rijdt. Inmiddels zijn meer dan de helft van alle verkochte fietsen e-bikes. “Gelukkig is de afgelopen jaren technisch veel vooruitgang geboekt. Ik heb daar in het begin zoveel ellende mee gehad. Bijna waren we er helemaal mee gestopt.” Het op voorraad houden van onderdelen is nu een grote uitdaging. Wereldwijd zijn er vorig jaar recordveel fietsen verkocht. In combinatie met corona heeft dit zijn weerslag op de fabricage van onderdelen. “Iedere dag ben ik een paar uur bezig om 'overal en nergens' de spullen vandaan te halen. Maar tot op heden lukt het me nog iedere keer om voldoende voorraad te hebben.”


Dirk Molenaar