• Gemeentewapen.
• Gemeentewapen.

Lopik wil ‘schoon door de poort’: wegwerken incidentele tekorten voor naderende fusie

Algemeen

LOPIK • De gemeenteraad van Lopik heeft de Nota van Uitgangspunten 2022 vastgesteld. Hierin staan de verwachte budgettaire ontwikkelingen, die van belang zijn bij het opstellen van de komende meerjarenbegroting.

Binnen een aantal jaren gaat de gemeente Lopik samen met een of meerdere gemeenten. Om er goed voor te staan worden de komende jaren incidentele tekorten weggewerkt. Deze vastgestelde nota sluit met een incidenteel tekort van 2,6 miljoen euro in 2022; 593.000 euro in 2023; 495.000 euro in 2024 en een klein voordeel in 2025 van ongeveer 4.700 euro.

Beton
De beantwoording van de vragen van de raadsleden was een kolfje naar de hand van wethouder Gerrit Spelt, al hadden sommige toehoorders er een (Lopiks) spreekwoordenboek bij nodig. Er stonden veel incidentele kostenposten op de meerjarenbegroting 2022-2025, die volgens Spelt ‘niet in beton gegoten zijn’. Voor programmakosten en inhuurkosten voor de nodige informatisering en automatisering (I&A) wordt 500.00 euro opgevoerd.

“Het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel vraagt een forse investering,” aldus Spelt. “Alle investeringen in dienst van de herindeling merken we aan als incidenteel. We zullen alle zeilen bij moeten zetten om bij een fusie schoon door de poort te gaan. Er is nog onduidelijkheid over de compensatie vanuit het Rijk op het gebied van het sociaal domein. Er circuleert een toezegging van 822.00 euro, maar ga er maar vanuit dat we over een derde deel kunnen beschikken.”

De raadsleden vonden het toch gewenst dat het half miljoen voor I&A onderbouwd wordt, want de Nota van Uitgangspunten 2022 is bedoeld om inzicht te geven in alle onderwerpen die van invloed zijn op het resultaat van de begroting 2022-2025.

Waardevol Lopik
Door de gemeenteraad wordt onder de noemer Waardevol Lopik het gesprek gevoerd over de bestuurlijke toekomst. Om inzicht te krijgen in de identiteit van de gemeenschap en kernen is gekozen voor een aanpak via allerlei activiteiten.

Alle huishoudens krijgen een speciaal vormgegeven ansichtkaart toegestuurd. Daar geven ze op aan wat ze waardevol vinden aan hun dorp of omgeving en wat ze belangrijk vinden richting de toekomst. Die ansichtkaart kunnen ze terugsturen naar de gemeente of inleveren bij de supermarkt. 

Uitgebreid
De CU en de SGP vonden dit al voldoende, maar de andere partijen kozen voor een uitgebreid scenario: een enquête, interviews, verdiepende gesprekken met mensen uit alle lagen van de Lopikse bevolking, een dorpenchallenge, tekenwedstrijd voor kinderen, kinderburgemeester, razende reporter en burgerpanel.

De benodigde middelen, 121.190 euro, worden gedekt uit de algemene reserve.

Het effect van het doorlopen van dit proces is dat de gemeente Lopik zelfbewust aan tafel komt te zitten en haar potentiële fusiepartner(s) kan vertellen wat uniek is en belangrijk wordt gevonden voor de toekomst.

Wim Kroone