Reuzenbalsemienen verwijderen

regio • Vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) gaan samen met de boswachters van Staatsbosbeheer op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli reuzenspringbalsemienen uit de grond trekken in het Loetbos in Lekkerkerk.

Het gaat om een exotische plant, die schadelijk is voor inheemse planten. Hij komt oorspronkelijk uit de Himalaya, waar het groeiseizoen heel kort is. Daar moet de plant dus snel zaad maken om te overleven. Hier doet de plant hetzelfde: weggesprongen zaad uit de rijpe zaaddoosjes wacht tot de winter voorbij is en neemt dan een enorme groeispurt, veel sneller dan inheemse planten kunnen bijbenen. Het gevolg is dat streekeigen vegetatie compleet wordt overschaduwd, overwoekerd en op ten duur verdwijnt. De wilde bijen en andere insecten die voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van de inheemse plant, verdwijnen dus ook.

Door percelen vrij te maken van reuzenspringbalsemienen komt er weer ruimte voor streekeigen planten en bijen. In afgelopen jaren zijn ze al van een paar percelen zo goed als verwijderd en de oorspronkelijke planten komen er terug. Het balsemienzaad is maar ongeveer twee jaar kiemkrachtig, dus het wegtrekken van de planten heeft volgens de NVWK echt zin.

In het coronajaar namen boswachters de taak over om te voorkomen dat er opnieuw zaad uit een per ongeluk achtergebleven plant zou ‘wegspringen'. Dit jaar kunnen vrijwilligers weer meehelpen. Het verwijderen van de reuzenspringbalsemienen is geen zwaar werk. ‘Je trekt de wortels makkelijk los en laat de planten ter plekke vallen waar ze verdorren', stelt de NVWK. Meehelpen kan op beide dagen vanaf 09.30 uur. Verzamelpunt is de Hendrikshoeve.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Joke Colijn: 06-44744408 of e-mail: j.j.colijn@gmail.com