• Antoinet Werner: 'Elke situatie is uniek'.
• Antoinet Werner: 'Elke situatie is uniek'. Foto: Stephan Tellier

Erkend coach in nalatenschappen

lopik • Werner&Werner, dat de zussen Antoinet en Leontien Werner onlangs zijn gestart, regelt alle zaken rondom een nalatenschap, die voor nabestaanden een te grote belasting kunnen zijn.

Als Office/HR-manager bij middelgrote bedrijven kreeg Antoinet Halbesma-Werner vaak te maken met juridische vraagstukken, die zij moest oplossen. Orde scheppen in de chaos werd een van haar specialiteiten. “Na het lezen van een artikel over Coaching in nalatenschappen merkte ik dat deze werkzaamheden in lijn lagen met mijn werk- en levenservaring,” vertelt de Lekdijk-bewoonster. “Ik ben goed in het verzamelen van informatie en werk accuraat. Bovendien wil ik graag iets voor mensen betekenen. Ik besloot de opleiding Coaching in nalatenschappen te gaan volgen.”

Samen met haar zus Leontien Schoon-Werner begaven zij zich beiden na voltooiing van de opleiding op de markt van coaching in nalatenschappen. “Ik merkte al snel, dat zaken rondom een nalatenschap beter geregeld kunnen worden,” vervolgt Antoinet. “Bij een overlijden komen er naast het rouwproces de nodige praktische zaken voorbij. Vragen als: is er een testament, is er een executeur aangewezen, wie zijn de erfgenamen en wat valt onder de erfenis, passeren de revue. Ik kan mensen hierin begeleiden. In alle rust bekijken we wat er op welk moment geregeld moet worden.”

Antoinet adviseert om één en ander tijdig te regelen en vast te leggen in een levensdossier. “Om inzicht te krijgen in allerlei financiële zaken, verzekeringen en hypotheken is het handig om zo’n dossier te maken,” aldus de Lopikse. “Cliënten kunnen hierin weergeven waar bijvoorbeeld belangrijke documenten en wachtwoorden te vinden zijn. Een praktisch vervolg op een levensdossier is het opstellen van een levenstestament, waarin wordt vastgelegd wat de wensen zijn als men zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen. Zo behoudt men de regie over het eigen leven. Na het inventariseren van de situatie en de wensen kan het verstandig zijn een testament op te laten stellen. Om de inhoud van een levenstestament en een testament te bekrachtigen is wel een bezoek aan de notaris nodig. Maar door ons het voorbereidende werk te laten doen, vallen de kosten mee en zijn mensen beter voorbereid op het bezoek aan de notaris.”

Het werkterrein van Antoinet omvat Zuid-Holland en Utrecht. Haar zus, die in Bloemendaal woont, richt zich op Noord-Holland. "Wij starten onze werkzaamheden altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op basis hiervan formuleren we de hulpvraag en spelen we daarop in. Elke situatie is uniek. Als cliënten hun zaken al goed geregeld hebben, zeggen we dat ook. Als er niets geregeld is, ontstaat er een ingewikkelde situatie. Spontaan aangeboden hulp is mooi, maar deze buitenstaanders hebben geen bevoegdheden en niet altijd voldoende en juiste kennis van zaken. Wij bieden één vertrouwd aanspreekpunt met persoonlijke aandacht voor alle zaken rondom een nalatenschap. Als gecertificeerd ADR/ICR erkend nalatenschapcoaches voldoen wij aan de gedragscode en is men er zeker van dat men met een betrouwbare partij in zee gaat.”


q www.wernerenwerner.nl