LEZERS SCHRIJVEN

Tel uit je winst

Groot nieuws in het windturbinedossier! B&W van Lopik hebben het licht gezien en vinden dat windturbines van 240 meter hoog niet in de polder thuishoren. Dit had de wethouder overigens niet zelf geconstateerd, maar gelezen in een zeven maanden oud, lijvig rapport van een provinciale adviescommissie, de PARK. Alleen, er is hierbij één probleem: het staat er helemaal niet in. Nergens te vinden in de 98 pagina’s.

Nu kun je redeneren: laten we vooral blij zijn dat die dingen er niet komen in plaats van te gaan muggenziften over de vraag of het argument misschien uit de duim is gezogen. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Er komt namelijk iets voor in de plaats. De huidige drie windmolens van 120 meter hoog wil men nu gaan vervangen door vier van 160 meter. Tel uit je winst.

De oppervlakte van de draaiende wieken wordt in het nieuwe plan verdrievoudigd! Wat dat betekent voor de geluidsoverlast laat zich raden. O ja, en Jaarsveld en Lopikerkapel staan ook nog op de nominatie voor eventuele plaatsing van extra exemplaren. Tot zover de verlichte visie van B & W van Lopik.

Maar hoe zat het nu eigenlijk met die 240 meter hoge turbines van de wethouder? Was het afblazen ervan misschien alleen bedoeld om de pil van zijn andere ideetje te vergulden? En wat is dat voor een rapport waarop hij zich beroept? Welnu, dit rapport is ooit opgesteld om een mooi plan te maken en adviezen te geven over de combinatie windturbines, zonnevelden en Het Groene Hart. Het vormt daardoor de basis voor alles wat daarmee samenhangt. En wat blijkt? De samenstellers concluderen onomwonden dat Het Groene Hart zo groen mogelijk moet blijven en dat windturbines daarom zoveel mogelijk in groepen aan de randen van Het Groene Hart moeten worden neergezet. Dus niet er middenin. Er is zelfs een overzichtskaart in het rapport opgenomen waarop een geheel windturbinevrije Lopikerwaard prijkt, met aan de randen keurige clusters van turbines bij knooppunten van snelwegen, spoorlijnen en waterwegen.

De enige smet wordt gevormd door drie verweesde windturbines, vijftien jaar terug middenin een verder geheel lege Lopikerwaard neergezet door een overambitieuze wethouder. Gelukkig zijn deze inmiddels afgeschreven, dus als ze worden weggehaald, wordt precies voldaan aan wat er in het rapport staat.

Alleen wil de gemeente dat blijkbaar niet. Terwijl het rapport toch echt duidelijk is. Ik citeer: 'Met het adviseren van grotere concentraties bevelen we tegelijkertijd aan kleinere opstellingen op veel plekken dwars door Het Groene Hart te vermijden'.

Heldere taal. Met een beroep op dat rapport zou men die dingen dus gewoon weg moeten halen en alternatieven moeten gaan onderzoeken. Waarmee dan ook meteen wordt voldaan aan de plicht van het gemeentebestuur, vastgelegd in het zogenaamde Voorzorgbeginsel, om zijn inwoners te beschermen tegen gezondheidsschade door windturbines.

Kortom, gemeente Lopik, haal die drie afgeschreven turbines weg en sluit je aan bij de andere regiogemeenten die inmiddels ook 'nee' zeggen tegen windturbines. En maak de fout van vijftien jaar geleden ongedaan.

Harry van Noord,
Lopikerweg Oost 44,
Lopik.