• Heleen Vogel:
• Heleen Vogel: "Ik betrap me er op dat ik ook vakjargon gebruik of in ambtelijke taal schrijf."

Heleen Vogel: 'Politiek is niet saai'

stolwijk • Heleen Vogel, communicatieadviseur bij de gemeente Lopik en VVD-raadslid in de gemeente Krimpenerwaard, heeft het voorrecht om in twee keukens mee te kijken.

Haar vaste baan, van 24 tot 28 uur per week, heeft ze als communicatiemedewerkster bij de gemeente Lopik. Heleen Vogel houdt zich voornamelijk bezig met communicatie voor wethouder Johan van Everdingen in het sociaal domein, zoals jeugdzorg, WMO, onderwijs, recreatie & toerisme en economie. Samen met haar collega ondersteunt ze burgemeester Laurens de Graaf. Uiteraard gaat veel digitaal via de website en social media. "We moeten proberen zo begrijpelijk mogelijk de boodschap over te brengen. Ik betrap me er op dat ik ook vakjargon gebruik of in ambtelijke taal schrijf. Daarom controleren we regelmatig teksten van elkaar." Lopik is een kleine gemeente maar mogelijk dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. In maart nam de gemeenteraad een besluit om verder te kijken wat betreft herindeling.


Vier jaar geleden zag ze een oproep over een te houden masterclass in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. "Inwoners werden uitgenodigd om zo meer te weten te komen over de gemeenteraad en hoe je politiek actief kan worden. Ik heb mij hiervoor aangemeld. Heel interessant om mee te doen en waardevol omdat ik net begonnen was met mijn huidige baan. Op het evaluatieformulier heb ik laten weten eventueel beschikbaar te zijn." Daarop werd ze benaderd door de fractievoorzitter van de VVD. Zo rolde ze erin en kon ze direct een toegevoegde waarde leveren met haar communicatie-achtergrond. Uiteindelijk kwam de vraag of ze op de kieslijst wilde. Na overleg met haar partner volgde een volmondig ‘ja’. Een vijfde plaats maakte dat ze na de verkiezingen aan de slag kon als raadslid. "Erg vreemd om jezelf tijdens de verkiezingen op een bord terug te zien", lacht ze hartelijk.

Het raadswerk kost haar gemiddeld zo'n acht tot tien uur per week. Ze benadrukt dat het je verrijkt, veel contacten brengt en allerminst saai is. Ze heeft zich al aangemeld voor een volgende periode. "We zijn nu bezig een start te maken voor de verkiezingen in 2022. Ik stel me graag beschikbaar voor de komende vier jaar. Vooral omdat ik het gevoel heb lekker bezig te zijn. Dat wil ik graag voortzetten. Uiteindelijk is het uiteraard wel aan de kiezer en op welke plek terechtkom. Mocht het niet lukken, dan ga ik me op een andere manier nuttig maken", aldus de inwoonster van Stolwijk. Ze is hoe dan ook het enige raadslid dat kan kijken in twee verschillende ‘gemeentekeukens’. En daar plukken beide gemeenten de vruchten van, omdat ze altijd probeert de ander deelgenoot te laten worden van positieve zaken. “Maar in de communicatie is en blijft alles strikt gescheiden”, benadrukt ze.


Dirk Molenaar