• Ruben Buitendijk: 'Ik wil top-10 rijden tijdens het NK Tijdrijden in Emmen'.
• Ruben Buitendijk: 'Ik wil top-10 rijden tijdens het NK Tijdrijden in Emmen'. Foto: wijntjesfotografie.nl

Buitendijk staat te trappelen

De NK’s Tijdrijden en Weg voor beloften deze week zijn de eerste uitdagingen voor de 21-jarige Lekkerkerker.

Ruben Buitendijk had na overstap in 2019 van de junioren naar de beloften hoge verwachtingen. Zijn nationale titels op de baan, de klassieke overwinningen op de weg en de tientallen criteriumzeges konden echter de ploegleiders van de continentale ploegen niet voldoende overtuigen om hem in te lijven. Buitendijk debuteerde als belofte in de clubploeg van VolkersWessels en gaf in de proloog van de Ronde van Noord-Holland met een negende plaats meteen zijn visitekaartje af. "In de vier kilometer lange proloog kwam ik slechts 4 seconden tekort voor de winst,” kijkt Buitendijk terug. "De progressie kon ik niet doorzetten vanwege blessures en overtraindheid. Ik behield gelukkig mijn plek in de opleidingsploeg en startte vorig jaar veelbelovend. Ik zat in de Ster van Zwolle mee in de eerste waaier en moest pas in de finale afhaken. In de volgende klassiekers was ik in de einduitslagen een van de weinige clubcoureurs tussen de continentale renners. Het seizoen stopte echter abrupt vanwege corona. Toch trainde ik stug door. In het najaar konden we nog enkele criteriums rijden. In de eerste kermiskoers, de ronde van Woensdrecht, ging ik al snel onderuit door een lekke band. Onder de schaafwonden reed ik nog het NK voor beloften op het parkoers rond de VAM-berg, maar dat werd geen succes.”

Ruben Buitendijk is niet iemand die snel opgeeft. Van zijn werkgever Complexys in Alblasserdam, waar hij parttime programmeur is, krijgt hij de vrije hand voor het invullen van zijn werkuren. Zijn doel om als wielrenner te slagen staat nog steeds op één. "Ik wil tot mijn 23ste proberen een contract af te dwingen bij een continentale ploeg,” vervolgt de renner met een sterk eindschot. “Bij de Haagse clubploeg Mooi-Jong krijg ik alle kans. Ik heb fanatiek getraind en in de trainingskoersen op clubparkoersen, die speciaal voor belofterenners gehouden werden, heb ik de nodige snelheid ontwikkeld. Ik wil op 16 juni top-10 rijden tijdens het NK Tijdrijden in Emmen en drie dagen later met de besten meezitten op de NK Weg. Daarna start de Topcompetitie in Nederland met uitdagende klassiekers. Ik hoop weer eens te winnen, al zal dat lastig worden. Ik kom straks renners tegen die veel meer koersdagen in de benen hebben dan ik.”

Het NK op de weg is een wedstrijd, waar ook zijn vriendin Nienke Wasmus aan meedoet. De renster uit Den Hoorn komt uit voor het UCI-team GT Krush Tunap en reed al de Amstel Gold Race, die Marianne Vos won. “Ze rijdt wedstrijden op het hoogste niveau en noemt mij een ‘clubrennertje’, merkt Ruben lachend op. “Daar moeten we maar eens gauw verandering in brengen.”