• Jan-Willem van den Bosch.
• Jan-Willem van den Bosch. Foto: wijntjesfotografie.nl

OTTV: dubbel jubileum

Een gezellig onderling toernooi met na afloop een hapje en een drankje: zo wilden de Ouderkerkse tafeltennissers hun clubverjaardag vieren. De coronamaatregelen gooiden echter roet in het eten. "We kozen daarom maar voor een virtueel samenzijn en hebben via het scherm met elkaar geproost,” zegt Jan-Willem van den Bosch, die eerst penningmeester was, maar nu alweer 37 jaar (!) voorzitter. "En dat was nog verrassend gezellig ook!"

De ‘scheiding van bat en bal' hakte er stevig in bij de dertien leden van OTTV. Ook Jan-Willem van den Bosch (61) had het er lastig mee. "Al tientallen jaren is de dinsdagavond ‘heilig' voor me. "Dan sla ik een balletje in De Drie Maenen. Dat is meer dan een traditie. Voor mijn clubgenoten geldt hetzelfde. We stonden alweer een half jaar stil na het ingaan van de laatste lockdown, maar mogen sinds kort gelukkig weer de sporthal in."
Van den Bosch is al sinds de oprichting lid van de vereniging. “Het was de tijd waarin in Ouderkerk een sporthal werd gebouwd: de Drie Maenen. In de krant las ik een advertentie dat men een tafeltennisclub wilde oprichten in die accommodatie: OTTV. Ik meldde me meteen aan, net als zo'n tachtig andere enthousiastelingen. De eerste vijf jaar leidde de vereniging een bloeiend bestaan. We hadden zelfs een mooie jeugdafdeling. Na die fase zag je het ledental langzaam maar zeker afnemen. Met name het aantal jeugdleden fluctueerde. Je zag vaak dat de kinderen het een jaar of vijf leuk vonden, om er daarna mee te kappen. Het feit dat we te klein waren om een goede, betaalde trainer aan te stellen, had daar zeker mee te maken. Ook gebeurde het dat één jeugdlid besloot om een andere sport te gaan doen en een groepje mee sleepte. We hebben tot drie keer toe zo'n neergang meegemaakt. Toen was het ook voor mij klaar. Ik was zo langzamerhand nog één van de weinige seniorleden die nog iets met jeugd wilde, maar ook ik kwam tot de conclusie dat het al die energie niet meer waard was. Het houdt een keer op, hè. Sindsdien zijn we een 18+ vereniging en laten we alleen nog senioren toe.”
Met zijn club beleefde Jan-Willem van den Bosch verschillende sportieve hoogtepunten, zoals de jaren waarin het eerste team in de tweede klasse uitkwam. "Gemiddeld genomen zijn we een leuke vierdeklasser”, constateert hij. "Het maakte die promoties van toen extra bijzonder.” De laatste jaren komt Van den Bosch uit in de duo-competitie, samen met zijn speelmaat Leo Boegheim. "Leo kwam hier een paar jaar geleden binnenwaaien, na eerst vele jaren lang bij Vriendenschaar in Gouda gespeeld te hebben. We hadden meteen een klik en vormen een hecht team. Die duo-competitie bevalt me sowieso erg goed, omdat de wedstrijden wat compacter zijn. Met een drietal kom je al gauw middenin de nacht thuis van een uitwedstrijd."