• Arjan en Jan van der Eijk onder het feestelijke spandoek.
• Arjan en Jan van der Eijk onder het feestelijke spandoek. Foto: Jan Timmer

Vijftig jaar Van der Eijk De Echte Bakker

Jubileum met een gouden randje

haastrecht • We treffen vader en zoon in de bakkerij annex lunchroom in Haastrecht, de zaak waar het een halve eeuw geleden begon voor Jan van der Eijk als zelfstandig ondernemer. “Dat ik in het bakkersvak terecht zou komen wist ik pas tijdens mijn schooltijd op de technische school”, vertelt senior. “We kregen daar op een gegeven moment een lesonderdeel ‘brood en banket’ en dat sprak me zeer aan. Ik was zelfs zo enthousiast, dat ik besloot me er verder in te verdiepen.”

Een jaar later begon hij aan een vakopleiding. “Daarna ging ik op zoek naar een bakkerszaak om eventueel over te nemen. Ik vond in Haastrecht de beste optie. Daar was al een halve eeuw de bakkerij van de familie Dasler gevestigd. De bakker en zijn vrouw hadden een dochter, maar die ging trouwen en zag het niet zitten om haar ouders op te volgen. Ik ben er vervolgens in loondienst getreden om de zaak samen met mijn vrouw Annie na één jaar over te nemen; 22 was ik toen. Annie runde de winkel, ik was in de bakkerij en bracht de bestellingen weg.”


Briefje

Het was hard werken, maar toch ook gemoedelijk vervolgt Jan van der Eijk: “Ons assortiment bestond voornamelijk uit brood en koekjes. In geval van feestelijke gelegenheden maakte ik ook gebakjes. Tussen de middag aten mijn vrouw en ik warm. Dan ging de winkel even dicht. Maar daar kwam ik van terug nadat ik een briefje op de deur aantrof, geschreven door iemand die ons meldde dat ‘we een klant gemist hadden’. Dat was het signaal om ook tussen de middag de deuren open te houden.”


In vroeger dagen telde Haastrecht nog drie bakkers. Twee daarvan stopten in de zeventiger jaren. “Dat was voor ons natuurlijk niet ongunstig”, zegt Jan van der Eijk. “Aan de andere kant kregen we in die tijd ook steeds meer te maken met concurrentie van de supermarkten. Voor ons was dat het sein om ons nog meer toe te gaan leggen op pure bakkerskwaliteit. We sloten ons om die reden in 1986 aan bij het Echte Bakkersgilde.”


In 2002 trad Jan’s zoon Arjan als medevennoot toe tot het familiebedrijf. Diens vrouw Bianca deed vier jaar later hetzelfde. Van der Eijk had inmiddels een winkel met bakkerij overgenomen aan de Hoofdstraat in Bergambacht. In 2011 volgde een nieuwe overname, ditmaal van een bakkerszaak in Gouda-Goverwelle. Toen Jan en Annie van der Eijk in 2015 een stapje terug wilden doen, werden Arjan en Bianca samen eigenaar van VOF Arjan van der Eijk, de Echte Bakker.

“Er is veel gebeurd de afgelopen vijftig jaar”, stelt Arjan van der Eijk vast. “Anno 2021 zijn we een volwassen bedrijf met drie mooie winkels en een moderne bakkerij. Mijn ouders hebben daarvoor een solide basis gelegd en wij gaan vol vertrouwen de toekomst in. Met in 2022 een nieuw hoogtepunt: de verhuizing van onze bakkerszaak in Bergambacht naar een nieuw pand, dat we samen met Oskam Schoenen gaan betrekken. We hebben gekozen voor een ‘shop in shop’-concept. Ons aandeel daarin leveren we met een mooie winkel in brood en banket én een lunchroom waar mensen terecht kunnen voor een lekker kopje koffie, een gebakje of lunch. De winkels en de lunchroom staan in open verbinding met elkaar. Dat wordt echt heel gaaf!”


Acties

Het 50-jarig jubileum viert Arjan van der Eijk De Echte Bakker samen met de klanten én het personeel. Voor de klanten zijn er aantrekkelijke acties, de medewerkers wacht medio oktober een gezellige avond. “We willen iedereen bedanken voor het vertrouwen en de steun in al die jaren”, zegt Arjan van er Eijk, ook namens zijn vader Jan. “We hopen nog vele jaren voor hen klaar te mogen staan. Met onze mooie ambachtelijke producten én onze liefde voor het vak.”


Jan Timmer