Voorjaarsnota Lopik unaniem aangenomen

lopik • De gemeenteraad van Lopik heeft enigszins schoorvoetend, maar toch unaniem de Voorjaarsnota 2021 aangenomen. Deze begroting laat een negatief saldo zien van afgerond 71.000 euro, dat na het doorrekenen van de mee- en tegenvallers overbleef. Ook het meerjarenperspectief toont een negatief saldo: ongeveer 42.000 euro structureel.

Tevens stelt de raad een aanvullend investeringskrediet van 130.000 euro beschikbaar ten behoeve van de reconstructie van de Uitweg en Sluisweg. VVD-raadslid Adwin van Schaaik vond de voorjaarsnota net een cryptogram, die bij hem veel vragen opriep. Hij had liever een winst/verliesoverzicht op een A4’tje gezien. Maar een uitgebreid overzicht met baten en lasten geeft een beter beeld van de financiële situatie, stelde wethouder Gerrit Spelt. “De overschrijding van de kosten van de werkzaamheden aan de Uitweg en Sluisweg zijn niet gewenst, maar andere projecten vielen weer voordelig uit. We kunnen ze tegen elkaar wegstrepen.”

SGP'er Arie Schep oordeelde dat het tekort minstens 171.000 euro moest zijn, omdat de post onvoorzien met 100.000 euro was verlaagd. "De post onvoorzien is er om risico's op te vangen,” aldus Spelt. "Het blijkt dat we deze nodig hebben om als dekking in te zetten. Ik verwacht dat de kosten van het ziekteverzuim van het personeel en de verwachte hogere uitgaven in het sociaal domein ook nog zullen oplopen. Deze hogere kosten zijn ook niet voorzien.”

Wim Kroone