• Annemiek van Hecke (links) en Eleonore Meirer.
• Annemiek van Hecke (links) en Eleonore Meirer. Foto: Rob Glastra

Prijsuitreiking Silver Challenge 2021

schoonhoven • Met de prijsuitreiking van de Silver Challenge 2021 is de digitale Nationale Zilverdag afgerond. In de benedenzaal van het Zilvermuseum werden zaterdagmiddag de winnaressen Annemiek van Hecke en Eleonore Meirer in het zonnetje gezet.

Een duidelijk opgewekte Marcel Teheux opende de bijeenkomst. Hij is directeur van het Zilvermuseum en blij dat de deuren na maanden eindelijk weer open zijn voor het publiek. In zijn toespraak haalde hij aan dat het museum allang niet meer een verzameling is van voornamelijk historisch zilver. “We zetten ons in om het vak zilversmeden, een stuk cultureel erfgoed, te behouden.” Een verbintenis met de Silver Challenge, de Zilverdag en de vakschool zijn daar onlosmakelijk mee verbonden.

Bir Muste, voorzitter Nationale Zilverdag, legde in haar betoog uit dat de digitale versie van het evenement, wat haar betreft, een blijvertje is. “Dit kan goed naast de normale editie waarvan we uiteraard hopen deze volgend jaar weer te organiseren. Meer dan 2.200 mensen hebben gestemd op de inzendingen van de Silver Challenge. Dat aantal is veel hoger dan op een reguliere Zilverdag.” De inzendingen moesten een relatie hebben met het thema Vrijheid. Goudsmid Eleonore Meirer uit Utrecht won de vakjuryprijs met haar inzending ‘Mindgame’. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Annemiek van Hecke uit Wierden. Haar zilveren kooi bekoorde de meeste publieksstemmers. Beide dames besloten op latere leeftijd het edelsmidvak in te gaan. De van oorsprong uit Oostenrijk afkomstige Eleonore (44) volgde zes jaar geleden de opleiding op de Vakschool. Tussen de pubers van meest 17 en 18 jaar voltooide zij succesvol de opleiding. Haar atelier heeft zij in het Zilvermuseum. Zover is Annemiek (54) nog niet. Zij volgt iedere maandag de deeltijdopleiding en heeft pas de eerste schreden in het vak gezet. Dat maakt haar prijs ook extra bijzonder. Drijfveer achter de Silver Challenge is Marliese van der Wal. Een stille kracht die jaarlijks dit evenement mogelijk maakt. Dit jaar is het voor haar de laatste keer. "Na twintig jaar heb ik besloten om het stokje over te dragen”, maakt ze duidelijk. "Mijn opvolger is nog niet bekend, maar dat gaat zeker goed komen.”


Dirk Molenaar