• De drie enthousiaste vrijwilligers van Duurzaam Lopikerwaard.
• De drie enthousiaste vrijwilligers van Duurzaam Lopikerwaard. Foto: Hans Vermeulen

Vrijwilligers uitgelicht

Het betreft Marijke Salters, Bea Geurts en Josien van Dommelen. Het werk van Duurzaam Lopikerwaard is zeer breed, legt eerstgenoemde uit: “Het gaat van duurzaamheid, behoud van natuur en zonnepanelen op daken naar goed omgaan met energie, dankzij bijvoorbeeld isolatie. Maar ook bijvoorbeeld het Repair Café valt onder de stichting. Vrijwilligers die affiniteit met techniek hebben, kunnen hier heerlijk aan de slag.”
Bea is coördinator van de groep die zich bezighoudt met het opruimen van zwerfvuil. “De meeste vrijwilligers hebben een vaste wijk dan wel een stuk buitengebied. Ze doen ook mee met de jaarlijkse actie World Clean up Day langs de Lek. Daar haalden afgelopen maart dertig vrijwilligers maar liefst 295 kilo vuil op.” Bea vervolgt trots: “Naast dat we fanatiek het zwerfvuil opruimen is het ook gewoon gezellig met elkaar. Een groep van Philadelphia loopt ook mee, met zo’n zeven mensen, als vorm van dagbesteding.”

Marijke is bij Duurzaam Lopikerwaard vooral verantwoordelijk voor de communicatie. Zij besteedt aandacht aan onder andere het zwerfvuilproject door hiervan foto’s te plaatsen op Facebook en op de website van de stichting (www.duurzaamlopikerwaard.nl).
Veel woningeigenaren laten zich graag informeren over het het plaatsen van zonnepanelen op daken. Josien hierover: “Vrijwilligers vanuit de stichting geven maatgericht advies. Weer andere vrijwilligers maken warmtescans. We hebben ook een wijkactie gehouden, waarbij één huis helemaal onderzocht is om te kijken hoe die het beste te isoleren is. Het advies hebben we gedeeld met de eigenaren van 160 andere woningen van hetzelfde type.”
Josien stopte op een gegeven moment met werken. Zij kende Marijke, die al bij Duurzaam Lopikerwaard vrijwilligerswerk deed, vanuit haar werk. Marijke stelde voor om een handje te komen helpen. Josien, die inmiddels in het bestuur van de stichting zit, hierover: "Duurzaamheid heeft absoluut mijn interesse. In mijn eigen leven ben ik er ook mee bezig.” Bea werd benaderd door iemand van Duurzaam Lopikerwaard. "Voordat ik het wist zat ik er middenin.” Met het vrijwilligerswerk maken ze niet alleen anderen maar ook zichzelf blij, stellen de drie. Bea zegt: "Ik ben best wel een ‘groene denker'. Ik hou van wandelen en van mensen, dan is het zwerfvuil rapen een mooie combinatie.”

Ze hopen dat andere mensen zich ook willen inzetten voor de gemeenschap. Marijke: "Zoek ook eens vrijwilligerswerk buiten je comfortzone. Vaak richt je je in eerste instantie op iets vertrouwds, maar bij vrijwilligerswerk kun je iets uitproberen waarvan je niet weet of je het kunt. Het geeft je zoveel voldoening.” Josien beaamt: "Er is genoeg te doen. Ga niet zitten wachten, maar stap er gewoon op af.”