• Laurens van Rens.
• Laurens van Rens.

Van Rens zwaait af op Vakschool

Ooit was hij zelf leerling op de Vakschool. Als lid van het managementteam gaat hij nu zijn laatste jaar in vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

“De liefde bracht mij in Haastrecht”, vertelt een ontspannen Laurens van Rens in zijn kantoor, uitkijkende op leslokalen en de ingang van de school. “Ik kom zelf uit de omgeving van Utrecht. Begin jaren zeventig heb ik op deze school de opleiding tot goudsmid/ juwelier gevolgd”. Toch kreeg zijn carrière indertijd een andere wending. Samen met een vriend richtte hij een eigen bedrijf op. Voor designzaken maakten ze serieartikelen. “Het was een onzeker bestaan. De ene keer verdienden we goed, de andere keer minder. Op een gegeven moment ben ik twee dagen per week als tekendocent op de LTS in Schoonhoven begonnen. Ik ging studeren om mijn diploma’s te halen en daar een vaste aanstelling en volledig dienstverband te krijgen.”

Eind jaren negentig ging hij lesgeven op de Vakschool. Als teamleider op een locatie in Amsterdam startte hij, samen met anderen, cursussen en trainingen voor volwassenen. Dit voorzag in een grote behoefte. "We zijn klein begonnen, maar inmiddels hebben we zo'n 600 cursisten per jaar. Dit zijn mensen die omgeschoold worden naar het vak van edelsmid of klokkenmaker. Maar het gaat bijvoorbeeld ook om nieuw personeel bij juweliersbedrijven die zich bij ons kunnen specialiseren in bepaalde modules. Denk aan taxeren of het zetten van stenen. We bedienen op de vraag vanuit de branche. Het wordt de ‘derde leerweg' genoemd, studeren naast je werk.”
Van Rens bezoekt regelmatig ondernemers en ziet ook de veranderingen in de branche. "Jonge ondernemers starten een zaak met niet alleen een ‘suffe verkoophoek, vier stoeltjes en een fout C&A pak'. Ze specialiseren zich en zijn daarmee onderscheidend. Het oude ambacht staat centraal, ze geven persoonlijke aandacht en dat maakt dat de klanten komen.” Van Rens voorziet dan ook dat de branche toekomst heeft.
Het laatste jaar breekt nu aan voor de enthousiaste regelaar van cursussen en trainingen. Tussen januari en april 2022 gaat hij met pensioen en trekt de deur achter zich dicht. Tijd voor een ander om het stokje over te nemen. Het is een baan waarin creativiteit en vooral ondernemerschap worden verwacht. Met daarbij een grote vrijheid van handelen. De vacature staat online en wie denkt geschikt te zijn kan erop solliciteren. Getuige diverse reacties van zijn naaste collega's gaan ze Laurens van Rens missen. Dat is wederzijds. "Het zal even slikken worden na ruim dertig jaar, maar ik kijk ook uit naar een nieuwe fase in mijn leven.”