Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Verwoestende brand in Lekkerkerk

lekkerkerk • Een zeer grote brand heeft zondag een bedrijfsverzamelgebouw op het industrieterrein in Lekkerkerk verwoest. Brandweerlieden waren tot maandagochtend vroeg bezig met nablussen.

De eerste melding van de brand bij een houthandel aan de Van Markenstraat kwam rond 05.45 uur binnen bij de meldkamer. De brand ontwikkelde zich snel. Voor de brandweer was het duidelijk dat ze vooral in moest zetten op het voorkomen van uitbreiding en overslag van de brand. Pelotons uit heel de regio kwamen naar Lekkerkerk om te helpen bij het bestrijden van het vuur. Door de enorme rookontwikkeling gingen de zondagsdiensten van de kerken in het dorp niet door.


Een uur na het uitbreken van de brand ontvingen inwoners van Lekkerkerk en omstreken een NL-Alert van Veiligheidsregio Hollands Midden, met de boodschap om ramen en deuren te sluiten vanwege de rookontwikkeling. De grote rookwolken die over het gebied trokken, waren tot in Hendrik-Ido Ambacht zichtbaar. De brandweer voerde voortdurend metingen uit, om te controleren of er schadelijke stoffen (zoals asbest) in de lucht hingen. Dat bleek niet het geval.


Waterpeil

Omdat de brandweer veel water nodig had om te blussen, verhoogde het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het waterpeil door er meer water naar toe te pompen. Het gebruikte bluswater ging via het riool naar de waterzuivering Groote Zaag waarna het 'schoon' op de Lek werd geloosd. Rond 13.00 uur gaf de brandweer het sein 'brand meester'. Dat betekende niet dat de brandweerlieden konden inpakken. Tot 's morgens vroeg waren ze bezig met nablussen.


Al op zondagmiddag was er in het gemeentekantoor in Lekkerkerk een besloten bijeenkomst voor de getroffen ondernemers. Onder hen heerste ongerustheid over de gevolgen van de brand. 'Burgemeester Roel Cazemier en de brandweercommandant hebben uitgelegd wat er is gebeurd en wat dit betekent voor de ondernemers', zo valt te lezen op de website van de gemeente. In de avond verspreidde de gemeente 600 brieven bij omwonenden die in de rookpluim hadden gezeten. Vanwege neerdwarrelende roetdeeltjes in de tuinen wilde de gemeente hen op de hoogte stellen dat er geen asbest of andere stoffen waren gevonden.

Als gevolg van de brand is een tiental bedrijven volledig verwoest. Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand aanwezig in het gebouw. Over de oorzaak van de brand kan de brandweer momenteel niets zeggen. De vraag is of daar ooit duidelijk over komt omdat de schade zo groot is.        

In een reactie dankt burgemeester Cazemier alle brandweermensen en medewerkers van andere parate diensten voor hun inzet in de bestrijding van de brand. "Grote klasse! Ik ben maandagmorgen nog langs geweest en heb de ravage aanschouwd. Het zijn zware tijden voor deze Lekkerkerkse bedrijven. Ik wil hen een hart onder de riem steken en heel veel sterkte wensen met de wederopbouw van hun bedrijf." (Foto's: Stephan Tellier)