• Enkele van de vele betrokken vrijwilligers achter het succes van Spirit.
• Enkele van de vele betrokken vrijwilligers achter het succes van Spirit. Foto: Colinda Riemens

Zelfs in coronatijd groeien jeugd- en meisjesafdeling als kool

Hard werken aan ‘voetbalsprookje’

ouderkerk a/d ijssel • Als Bas Jonker een paar uur niet op zijn mobieltje heeft gekeken, is de kans groot dat er in de tussentijd meerdere Spirit-gerelateerde mailtjes of appjes zijn binnengekomen.

“Het is ongekend druk”, glimlacht de algemeen jeugdcoördinator en hoofd jeugdopleiding. “Alleen al het voorbije coronajaar kregen we er honderd jonge voetballers bij, terwijl ook de vrouwen- en meisjesafdeling onstuimig groeide. Gelukkig hebben we geweldige mensen rondlopen die de clubcultuur bewaken, mee organiseren, op het veld staan en rondom het voetbal allerlei dingen regelen. Met elkaar vormen we een sterk geheel en stralen we de waarden en normen van onze vereniging uit. Spirit moet voelen als een ‘warm bad’, een veilige plek waar je in een sociale omgeving maximaal kunt presteren en plezier kunt maken. Door heel hard en vol overtuiging te werken kunnen we dat waarmaken en wordt onze filosofie ook omarmd, zelfs in een periode waarin we vanwege de coronamaatregelen niet kunnen doen wat we zo graag willen: voetballen tegen andere clubs en gezellig napraten in kleedkamer of clubhuis.”


Eigen kracht

Het bijzondere van Spirit is dat de vereniging een positief en krachtig DNA bezit en op geheel eigen wijze te werk gaat.


“We willen op eigen kracht ontwikkelen en op alle plekken in onze opleiding trainers hebben met een Spirit-achtergrond,”vertelt Bas Jonker. “Zij kennen de clubcultuur goed en zijn, eerder dan veel trainers van buitenaf, geneigd om langer bij ons te blijven. Een mooi voorbeeld daarvan is Richard van Cappellen, onze hoofdtrainer en een echte Spirit-man. Minstens net zo mooi: in onze seniorenselectie zie je veel spelers die hier ooit als pupil begonnen zijn.”


Ingrid Snijders is behalve voetbalmoeder -haar bij Spirit begonnen dochter speelt komend seizoen in het beloftenelftal van Excelsior- ook actief als technisch coördinator van de meisjesafdeling. Ook zij zag haar club sterk groeien. “In nauwelijks vijf jaar tijd kwamen er zo’n 160 binnen”, vertelt ze. “Tot mijn taken behoort het contact met de ouders, overleg voeren over hoe de teams er uit komen te zien en meehelpen om clinics te organiseren. Als vereniging hebben we onze zaakjes goed voor elkaar en dat voelen de meiden. Elk team heeft een eigen kleedruimte, eigen trainingsmaterialen en ballen. Dat werkt prettig en het wordt gewaardeerd. Leuk is ook dat je ziet dat de ouders enthousiast raken door de manier waarop we hier met voetbal bezig zijn. Ze melden zich vaak spontaan aan om te helpen.”

Sander van der Ploeg kwam ooit als vader naar de voetbalverrichtingen van zijn zoon kijken en was, net als Ingrid, binnen de kortste keren vrijwilliger bij Spirit. De oud-handballer en voormalig jeugdvoetballer begon met het geven van training en is nu hoofd opleidingen onderbouw. “We geven met elkaar handen en voeten aan het Jeugdbeleidsplan en doen ons best om kwalitatief goede trainers op de groepen te zetten,” geeft Van der Ploeg wat zaken aan waar hij zich mee bezig houdt. “Het is heerlijk om me voor Spirit in te zetten. Het kost veel tijd, maar het geeft tegelijkertijd ook een flinke dosis energie.”

Ook de samenwerking met Betaald Voetbal Organisatie Excelsior bezorgt Spirit een grote mate van aantrekkingskracht. De club heeft zelfs twee vrouwenprofs - Anne Bhagerath en Stephanie Coelho Aurelio - afgevaardigd om Spirit-meiden -17 te trainen en te coachen. “Super leuk om dit samen te doen”, zegt Eredivisie-speelster Stephanie. “De meisjes kijken best tegen ons op en zijn heel erg bereid om te leren.”

Anne kan het beamen: “Het is nog gaver dan ik had verwacht. We verheugen ons nu alweer op volgend seizoen. Wat het mooiste is aan trainen en coachen? Je ziet de speelsters daadwerkelijk beter worden.”


Jan Timmer