Natuurbeheercollectief van start

krimpenerwaard • Het Natuurbeheercollectief Krimpenerwaard (NBC) is in april gestart met haar uitvoerende werkzaamheden in de Krimpenerwaard. De organisatie gaat samen met pachters en zelfrealisatoren werken aan het beheren van gronden met een natuurbestemming.

De pacht van deze gronden gaat in 2022 over van de Provincie Zuid-Holland naar het NBC. Weidevogels, kruidenrijk grasland en vochtig hooiland zullen samengaan met agrarisch medegebruik. Ook de slootkanten en sloten zullen ecologisch beheerd gaan worden.

Op initiatief van het NBC was er eind april een informatie- en kennismakingsavond voor (mogelijke) zelfrealisatoren: agrariërs die op hun eigen grond natuurbeheer met agrarisch medegebruik gaan uitvoeren. Er werd onder andere gesproken over het afplaggen van percelen, om goede startomstandigheden te creëren voor kruidenrijk en faunarijk grasland en vochtig hooiland: twee belangrijke natuurtypen in het beheergebied. In Veerstalblok en Kattendijksblok liggen proefvelden om ervaring op te doen.


Het NBC is bezig met het verzamelen van plannen en ideeën over aanpassing van stalsystemen en de toepassing van nieuwe lichtere machines of installaties die door zelfrealisatoren kunnen worden gebruikt bij het natuurbeheer. Provincie Zuid-Holland heeft een subsidieregeling in de Krimpenerwaard opengesteld om investeringen financieel te ondersteunen. Aanvragen kunnen bij het NBC worden ingediend. Zelfrealisatoren die hun ideeën of plannen over het beheer van graslandden, oevers en sloten kenbaar willen maken, kunnen dat telefonisch doen via: 06-19691553 of e-mail: info@nbckrimpenerwaard.nl. Binnenkort wordt de website van het NBC (www.nbckrimpenerwaard.nl) gelanceerd.