• Er vinden momenteel werkzaamheden plaats op het Avia-terrein.
• Er vinden momenteel werkzaamheden plaats op het Avia-terrein. Foto: Floris Bakker

Twijfel over woningbouw op Avia-terrein

ouderkerk a/d ijssel • Politieke partijen twijfelen over de bouw van 42 appartementen op de locatie Bolderkade/Avia-terrein langs de oever van de Hollandsche IJssel.

Begin jaren 60 van de vorige eeuw was de zelling net buiten de kern van Ouderkerk aan den IJssel een dumpplek voor vele duizenden kilo's chemisch afval. Later zat er een olieopslag- en overslagbedrijf. Ondanks meerdere saneringen zou de bodem nog altijd sterk vervuild zijn. "Tot vorig jaar liep er olie de IJssel in en was er stankoverlast", verklaarde omwonende Nico Demper dinsdagavond tijdens de commissievergadering. Hij wees de commissieleden op een onderzoek uit 1990 waarin staat dat het Avia-terrein 'technisch' niet is schoon te maken en om die reden dus niet geschikt is voor woningbouw.


Ingepakt

Wethouder Leon de Wit (wonen) liet weten begrip te hebben voor de zorgen die er leven. Toch zouden er met de bouw van woningen op de locatie geen onaanvaardbare risico's worden genomen. Dat zou blijken uit rapporten van verschillende instanties. Zo is het terrein in 2015 'functioneel gesaneerd': de vervuilde grond is ingepakt en daar bovenop is een leeflaag van schone grond aangebracht. In 2020 vond er nog een aanvullende oeversanering plaats. Toch kon De Wit niet verzekeren dat er ooit nog eens verontreiniging naar buiten komt. "Honderd procent zekerheid krijgen we niet. Het is aan de raad om te bepalen of we hier gaan bouwen of niet."


Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) vond dat veel te makkelijk en was duidelijk: "Zolang de sanering niet op orde is, wil mijn partij de verantwoordelijkheid van woningbouw niet op zich nemen." Ook SGP'er Eric Koelewijn was kritisch. Hij verwees naar een rapport uit 1990 dat hij aangereikt kreeg van omwonenden. Daarin staat dat het Avia-terrein in de top-5 staat van meest vervuilde zellingen langs de IJssel. "Het gaat om dezelfde vervuiling als ooit onder de Zellingwijk in Gouderak lag. En u weet hoe dat is afgelopen." In 1985 moest de oude Zellingwijk worden afgebroken vanwege de aanwezigheid van giftig afval in de bodem.


Haken en ogen

Toch waren er ook positieve geluiden, van onder andere Pascal Zuijderwijk (VVD) en Anthony Tom (CU). Zo sprak de laatste over een prachtig plan 'met haken en ogen'. "Hoe krijgen we nou de zekerheid dat er niets mis gaat?", vroeg hij zich openlijk af. Het zou volgens zijn collega Zuijderwijk mooi zijn als er flink wat woningen worden toegevoegd aan de kern Ouderkerk. "Tegelijkertijd vind ik het nog te vroeg om een besluit te nemen over de bouw zolang er geen duidelijk is over de vervuiling die nog in de grond zit."

Cees van der Graaf (PvdA) stelde voor om de ontwikkelaar op te laten draaien voor de kosten als blijkt dat er na de bouw toch nog een sanering nodig is. De Wit vond dat geen goed idee. “Je hebt dat een bankgarantie nodig om te bouwen op die locatie. Daarmee is het gevaar van vervuiling niet geweken.” Hij zegde toe nog eens om tafel te gaan met de Omgevingsdienst Midden-Holland en de ontwikkelaar van het terrein.