Mogelijk extra woningen in centrum Stolwijk

stolwijk • Als het aan de fracties in de Krimpenerwaardse gemeenteraad ligt, komen er meer woningen in het centrum van Stolwijk.

Er ligt een plan klaar om op het gebied tussen Bovenkerkseweg en Kievitslaan 35 huizen (waarvan 22 huurwoningen) en een nieuwe brandweerkazerne te bouwen. Omdat de gronden niet voldoende opbrengen om alle kosten te dekken, verwacht het college een verlies van 135.000 euro. Dat vinden veel fracties te veel. "Is het plan niet aan te passen zodat we het tekort weg kunnen poetsen?", vroeg Anthony Tom (ChristenUnie) zich dinsdagavond tijdens de commissievergadering af. Dé oplossing is volgens Gemeente Belang Krimpenerwaard heel simpel: bouw extra woningen. Wat Piet van Dam betreft is er ruimte voor 50 woningen op het terrein, dus 15 meer dan in het huidige plan worden genoemd. Van Cees van der Graaf (PvdA) mogen er 'ietsjes meer' woningen bij, om het tekort weg te werken.


Kwaliteit

Kees Larooij (CDA) is juist tegen een verhoging van het aantal te bouwen woningen. Het plan dat er nu ligt noemde hij prima. "Als je meer woningen bouwt, gaat dat ten koste van de kwaliteit van het gebied." Ad Struijs (Pro Krimpenerwaard) was uiterst kritisch. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de nieuw te bouwen brandweerkazerne een plek krijgt op de huidige locatie. "Daarmee beperk je de ruimte om huizen te bouwen en kom je uit op een tekort van 135.000 euro, terwijl we hadden afgesproken dat we het gebied kostenneutraal zouden ontwikkelen. Bovendien moeten de brandweerlieden straks een andere plek zoeken om te oefenen."

Wethouder Leon de Wit (wonen) zegt dat de kosten zijn opgelopen vanwege onder andere de vereiste bodemsanering en archeologisch veldonderzoek. Hij zegde de commissie toe om te onderzoeken of er nog een paar woningen bij kunnen. Dit om het exploitatietekort terug te schroeven. Tegelijkertijd wil hij winkeliers in Stolwijk niet teleurstellen. "Meer woningen betekent minder parkeerplaatsen terwijl er juist behoefte is aan meer parkeerruimte. We zullen dus moeten kijken of we elders parkeerplaatsen kunnen creëren." Het verplaatsen van de brandweerkazerne is volgens De Wit geen optie. "Daar is jarenlang over gesproken. Er is uiteindelijk besloten om de nieuwe kazerne te bouwen op de huidige locatie. Dat besluit gaan we niet terugdraaien."