Pleidooi voor behoud buitendijks bos

krimpen a/d lek • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) pleit voor het behoud van een buitendijks bos bij Krimpen aan de Lek.

Scheepsbouwer IHC, de eigenaar van het 5 hectare grote bos, wil het verkopen aan een ontwikkelaar die de grond wil gebruiken voor de bouw van dure woningen. Zonde, vindt de NVWK. Zo gebruiken kinderen het bos als speelplaats en is het een belangrijke leefomgeving voor vogels en andere dieren. Daarmee is het ook educatief een waardevol stukje natuur. De NVWK wijst erop dat Krimpenerwaard het areaal bomen binnen de gemeente met 10 procent wil laten groeien. Behoud van dit bestaande bos past volgens de natuurorganisatie perfect bij deze doelstelling en bij het huidige overheidsbeleid. Vooral bij woonkernen wordt nu ingezet op aanleg van zogenaamde ‘tiny forests’ of ‘voedselbosjes’.

De NVWK is bezig met het in kaart brengen van de complete flora en fauna van het bos. Daarnaast gebruikt de natuurorganisatie de software van i-Tree, om de economische waarde van de aanwezige bomen vast te stellen. Bomen vangen CO2 en fijnstof weg én zorgen voor biodiversiteit. Bovendien brengen bomen en planten rust met hun groen. Aan al deze zaken hangt een economische meerwaarde van een levend bos, die volgens de NVWK vele malen groter is dan alleen de brandstofwaarde van het hout.