Milieudienst heeft moeite met saneringsplan EMK

krimpen a/d ijssel • Bij milieudienst DCMR zijn er achter de schermen kritische geluiden te horen over het nieuwste saneringsplan voor het EMK-gifterrein in Krimpen aan den IJssel.

Dat blijkt uit interne berichten die bij GroenLinks terecht zijn gekomen. Zo maakt een vertegenwoordiger van de DCMR in een mail bezwaar tegen onder meer de vaststelling dat de ‘sanering conform aanbieding’ plaats zal vinden. Hij vraagt zich af welke aanbieding hiermee wordt bedoeld en geeft aan dat dit in elk geval niet de tussen Dura Vermeer en het Rijk gesloten overeenkomst kan zijn. Daarin zou namelijk ook een vak met diepe vervuiling afgegraven worden en een sanering van de strook langs de Sliksloot plaatsvinden. Dit lijkt in de nieuwste saneringsvariant niet te gebeuren. In deze variant worden de sterk vervuilde delen afgedekt met een groenstrook of parkeerterrein.


AVI-slakken

Verder zou er na sanering geen actieve nazorg nodig zijn. Iets waar de milieudienst moeite mee heeft, want in de nieuwste plannen is nazorg wel degelijk nodig vanwege het achterblijven van - sterk verontreinigde - AVI-slakken. Dit feit krijgt in de puntsgewijze omschrijving van de saneringsvariant volgens DCMR onvoldoende aandacht. ‘Deze variant leidt daar toe, verdoezel het dus niet, maar benoem dit aspect’, zo staat in de mail.


Wouter van Blanken en Arjan de Bruin, die voor GroenLinks al geruime tijd werken aan het EMK-dossier, zijn niet verbaasd. "Recent is naar buiten gekomen hoe er met de betrokken omwonenden omgesprongen wordt. Hun zorgen die nu steeds meer naar buiten komen, onderstrepen wat wij al een jaar aangeven. Er lijkt hardnekkig doorgerommeld te worden op een heilloze weg. Daar kijken we niet meer van op. Schokkend is wel, dat telkens de indruk gewerkt wordt alsof iedereen hiermee akkoord is."

Omwonenden van het terrein lieten onlangs van zich horen. Zij zijn fel tegen de voorgestelde afgeslankte sanering. Deze variant geeft meer prioriteit aan de toekomstige inrichting en minder aan de sanering. Bewoners zien het plan als een poging om het project financieel rond te krijgen, en niet als een poging het EMK-terrein te saneren en goed achter te laten voor toekomstige generaties.