Dijkversterking verder beperken?

regio • De impact van de geplande dijkversterking langs de Hollandsche IJssel tussen Gouderak en Krimpen aan den IJssel is zo groot dat er naar alle oplossingen moet worden gekeken om te voldoen aan de eisen voor waterveiligheid.

Dit zegt de commissie voor de milieueffectrapportage in een advies aan de provincie Zuid-Holland. De provincie had de commissie gevraagd om te kijken naar de effecten van het dijkversterkingsproject ‘Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard’.

Vanwege de bebouwing op en langs de dijk is er weinig ruimte voor een dijkversterking. Het project heeft daardoor veel impact op de omgeving. Daarom adviseert de commissie om alle mogelijkheden te onderzoeken om aan de normen voor de waterveiligheid te voldoen.


Vooral de ‘voordeursoplossing', met mogelijke maatregelen aan de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel, is daarbij van belang. Die maatregelen bepalen in hoeverre de dijkversterking beperkt kan blijven. De dijk langs de Hollandsche IJssel voldoet niet meer aan de waterveiligheidseisen. Bij hoog water staat er meer druk op de dijk. Om te voorkomen dat stukken dijk afbreken, moet de dijk worden versterkt. Plannen hiervoor worden nu uitgewerkt. Het waterschap wil in 2023 starten met het project. De planning is dat de dijk in 2028 klaar is.