• Mandy van Schijndel.
• Mandy van Schijndel. Foto: Dirk Molenaar

Mandy neemt stokje Cor over

schoonhoven • Voor de vaste bezoekers van het Schoonhovense zwembad is ze zeker geen onbekende. Sinds 2002 is ze al werkzaam als badjuffrouw in 't Wilgerak. Ze volgt met ingang van dit seizoen Cor Oskam op.

"Cor heeft geholpen met de opstart van het nieuwe seizoen. Zijn laatste werkdag was 30 april, precies een dag voordat het zwembad is opengegaan", vertelt de enthousiaste Mandy. "Hij krijgt nog een barbecue aangeboden met alle personeelsleden."

Bevallen
Geboren Rotterdamse Mandy is al jarenlang woontachtig in Nieuwerkerk a/d IJssel. Vanuit de sportopleiding CIOS in Goes begon ze bijna negentien jaar geleden in 't Wilgerak. Daarnaast werkte ze in diverse andere zwembaden. Het omgaan met kinderen en ze leren zwemmen was de belangrijkste reden om dit vak in te gaan. Tot 2012 werkte ze in de winterperiode als skilerares in het Oostenrijkse Königsleiten. Daarna ging ze jongeren van 8 tot 14 jaar trainen voor het Nederlands Skiteam.
Een actief bestaan en dan ook nog zeven weken geleden bevallen van haar tweede kind. "Ja, het is wel druk nu", lacht de vriendelijke Mandy. "Het restant van mijn zwangerschapsverlof neem ik na het zomerseizoen op." De ervaring voor deze uitdaging deed ze op als assistent-beheerder. Het meest lastige bleek het technische gedeelte. In de machinekamer kunnen storingen ontstaan. Dan moet je wel weten hoe te handelen. Maar ook dat is door haar voorgangers goed overgedragen en onder controle. "We hebben een zoutelektrolyse-machine staan, die zorgt dat we met minder chloor kunnen draaien. Het water vanuit de machinekamer wordt verwarmd door de zonnecollectoren. Zo houden we de temperatuur continu zoveel mogelijk op 21,5 graden. Alleen op koude dagen is de watertemperatuur net iets lager."

Luxe
Evenals vorig jaar heeft het RIVM nog beperkende maatregelen voor openlucht-zwembaden. Mandy geeft aan dat tot nader bericht bezoekers alleen baantjes mogen zwemmen. Maximaal een half uur en op afspraak. Mandy: "Voordeel voor de zwemmers is dat ze een half uur lang een baan voor zichzelf hebben, maar zodra het zwembad weer opengaat voor recreatief zwemmen is dat voorbij".
De particuliere zwemlessen en schoolzwemmen gaan ook weer van start. Het diepe bad is geheel geverfd en snackwinkeltje 'Het Rakkertje' is van een nieuw dak voorzien. Het wachten is nu op groen licht, zodat iedereen weer kan genieten van wat 't Wilgerak te bieden heeft.