'Cultuurinfarct' dreigt in Lekkerkerk

lekkerkerk • Hoe gaat de toekomst van Amicitia er uitzien? Initiatiefgroep Dorpshuis Lekkerkerk en de fracties van Lokaal op 1 en het CDA zijn duidelijk in hun voorkeur. Het gebouw moet in een ‘dorpshuissetting’ behouden blijven voor het dorp.

Amicitia is een begrip in de Krimpenerwaard en daarbuiten. Tal van mensen kregen er verkering tijdens de befaamde ‘Shop-avonden’ of vierden er een huwelijksjubileum, een verjaardag of een zakelijk samenzijn. Heden ten dage biedt de grote zaal van het markante complex aan het Raadhuisplein nog vooral ruimte aan verenigingen als ’t Regiokoor, Bridgeclub Lekkerkerk en Vrouwen van Nu. Daarnaast wordt de zaal regelmatig geboekt voor toneelavonden, uitvoeringen en cursussen. “Er is in Lekkerkerk geen enkele andere ruimte waar je met zulke gezelschappen tegelijk actief kunt zijn”, weet raadslid Jan Cees Hoftijzer van Lokaal op 1. “Maar of dat zo blijft? Punt is dat de gemeente Krimpenerwaard het huurcontract met Amicitia per 1 januari 2022 heeft opgezegd. Daarmee is de toekomst van drie grote verenigingen en tal van andere culturele activiteiten uiterst onzeker geworden.”

De eigenaar van het gebouw heeft inmiddels te kennen gegeven tot verkoop te willen overgaan. Aankoop van Amicitia door een nieuw op te richten Stichting Cultuurruimte Lekkerkerk biedt volgens Hoftijzer zekerheid over de toekomst van het pand als dorpshuis, eventueel aangevuld met de openbare bibliotheek. "De verhuizing van de bibliotheek zorgt ervoor dat er bouwgrond aan de Talmastraat vrijkomt voor woningbouw. Het geld dat dat oplevert kan mede worden ingezet om het dorpshuis financieel mogelijk te maken." Omdat de initiatiefgroep en zowel het CDA als Lokaal op 1 helder willen hebben hoe het college in de dorpshuisdiscussie staat, zijn er schriftelijke vragen ingediend.