• Zorgpension Bergambacht biedt ruimte aan 22 cliënten.
• Zorgpension Bergambacht biedt ruimte aan 22 cliënten. Foto: wijntjesfotografie.nl

Herstellen na ziekenhuisopname

bergambacht • In de Molenhoeve aan de Jan Blankenstraat in Bergambacht is plaats voor 22 cliënten, die na bijvoorbeeld een ongeval of ziekenhuisopname tijdelijk niet thuis kunnen verblijven. Zij hebben een eenpersoonskamer met eigen sanitair. Op de begane grond en op de eerste verdieping kunnen de tijdelijke bewoners samen eten of bezoek ontvangen -uiteraard volgens de geldende coronaregels- in een gezellig ingerichte huiskamer.

Na de opening in november 2020 was de bezettingsgraad meteen hoog. Vanwege een coronabesmetting sloot het Zorgpension enige tijd haar deuren, maar nu is de voorziening weer volop in bedrijf. “Per vier cliënten is een verpleegkundige of verzorgende aanwezig,” vertelt coördinator Anja de Graaf. “Zij richten zich volledig op het herstel en op het herwinnen van de zelfstandigheid, zodat de cliënten weer veilig naar huis kunnen. Met een verwijzing van de huisarts, specialist of transferverpleegkundige wordt het verblijf vergoed door de zorgverzekering.”

Zorgpension Bergambacht deelt het gebouw met In Beweging, dat revalidatiezorg biedt aan mensen die door hun leeftijd of aandoeningen kwetsbaar zijn en langer de tijd nodig hebben om te herstellen. Beide zorginstellingen vallen onder de landelijk opererende organisatie Fundi, die zorg en ondersteuning organiseert in de eigen omgeving. “Het gemiddelde verblijf in ons zorgpension is 21 tot 28 dagen,” vervolgt De Graaf. “Cliënten roemen onze professionaliteit en gastvrijheid. Bergambacht is een prettige plek om te vertoeven. Het ligt centraal in een mooie omgeving.”
De 82-jarige Lidy Appünn is een van de cliënten, die in Zorgpension Bergambacht herstelt na een val van de trap. Zij brak haar kuit- en scheenbeen. "Ik was nog enigszins mobiel en kon zelf 112 bellen na mijn onvrijwillige tuimeling,” aldus de inwoonster van Alphen aan den Rijn. "Na een korte ziekenhuisopname heeft mijn dochter, die een drukke baan heeft, via internet deze zorginstelling gevonden. Ik woon na het overlijden van mijn man al jaren alleen. Thuis herstellen was geen optie. Ik heb het hier prima naar mijn zin. Iedereen is heel aardig. De verpleegkundigen laten alles wat ik zelf kan doen aan mij over, maar blijven wel naast mij staan. Dat geeft vertrouwen. Op19 mei moet ik terug naar de behandelend arts en vervolgens kan ik wellicht spoedig naar huis. Al die tijd ben ik in goede handen. Ik hoef me niet te vervelen. Ik krijg regelmatig bezoek en lees de krant. Mijn lessen Frans volg ik via mijn laptop.” Voor het persoonlijk herstelplan van Lidy Appünn staan de zorgprofessionals dag en nacht klaar. Tijdens haar verblijf is de eigen of eventueel vervangende huisarts medisch verantwoordelijk. Anja de Graaf tot besluit: "Het is fijn dat er landelijk steeds meer van dit soort initiatieven komen.”