• Mieke Kramer en Els van Wingerden.
• Mieke Kramer en Els van Wingerden.

‘Vrijwilligerswerk is een verrijking’

lopik/ijsselstein • Vrijwilligerscentrale IJsselstein/Lopik zet deze maand, in het kader van de campagne Mensen Maken Nederland, de vrijwilligers Carla Tibboel, Mieke Kramer en Els van Wingerden van zorgboerderij ‘De Achterhof’ in het zonnetje.

Al meer dan twaalf jaar is De Achterhof een plek waar kwetsbare mensen met psychische en/of fysieke problemen terecht kunnen voor individuele begeleiding, groepsactiviteiten en trajecten naar werk. Mieke vindt het een ‘prachtplek’: “Na mijn reguliere werk als activiteitenbegeleidster dacht ik: ‘Ik wil wel weer wat betekenen voor mensen in mijn vak’. Dat is toen de zorgboerderij geworden. Lekker buiten bezig zijn, mensen activiteiten aanbieden en hun een goed gevoel geven.” Carla wilde haar creatieve kant ontplooien. Dat kan op De Achterhof en zeker met deze doelgroep. “Voor deze mensen is het heel belangrijk dat ze vaste vrijwilligers zien, zich kunnen ontplooien, iets te doen hebben of lekker buiten zijn. Mijn passie, 'iets met planten, dieren en creatieve dingen doen', kan ik hier goed kwijt. Ik haal er ook veel voldoening uit: innerlijke rust. Daar hoef ik geen geld voor.”

Els vertelt dat ze bij haar vorige werk in de psychiatrie vaak werkte vanuit een ziektebeeld bij een cliënt. "Maar op de zorgboerderij kijk ik vooral naar wat een cliënt zelf kan en wil. Je bent een luisterend oor en iedereen mag zijn wie hij/zij is.” Ze raadt potentiële vrijwilligers aan iets te doen wat in het verlengde ligt van hun belangstelling. "Denk goed na waarvoor je kiest. Want continuïteit is ook belangrijk. Het is een enorme verrijking om vanuit een ander perspectief niet betaald maar wel waardevol werk te doen.” Meer informatie: www.vwijl.nl