Zilveren miniaturen als pronkstuk


FOTO ZILVERMUSEUM

schoonhoven • Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven zet dit jaar in de Nationale Museumweek (19-25 april) de zilveren miniaturen als ‘pronkstuk’ centraal. De figuurtjes vieren samen hun vrijheid na corona in Zilverstad. Er is weer van alles mogelijk, zoals samen de Zilverdag vieren, dansen, muziek maken, winkelen, elkaar een knuffel geven en het museum bezoeken.

Het museum heeft een grote collectie miniaturen, die nu een keer in de schijnwerpers staat. Antiek miniatuur zilver werd al gemaakt in de 16e eeuw speciaal voor kinderen van vorsten. Vanaf de 17e eeuw werden miniaturen door rijke dames in poppenhuizen geplaatst. Er werden veel voorwerpen uit het echte leven nagemaakt en beroepen uitgebeeld. Later werden er voorstellingen gemaakt, die veel over vroeger vertellen. Smeden die zich hebben toegelegd op het maken van miniaturen zijn onder anderen Arnoldes en Johannes van Geffen en P. Somerwil uit Amsterdam. Vanaf de 19e eeuw werden miniaturen meer in Schoonhoven gemaakt. Het museum organiseert verschillende activiteiten rondom de miniaturen online en als het mogelijk is offline.

Op social media worden dagelijks miniaturen uitgelicht. Volgers kunnen daar online hun persoonlijke vrijheidsboodschap aan toevoegen in de comments: ‘Ik vier mijn vrijheid door…’

Wie zelf een zilveren miniatuur thuis heeft dat ‘Vrijheid na corona’ symboliseert, wordt uitgenodigd om deze te posten op social media met een tekstje en de tag of#vrijheidnacorona te gebruiken. Mailen kan ook, naar marketing@zilvermuseum.nl. Vrijdag 23 april verschijnt er een vlog op de social media van het Zilvermuseum, waarin meer verteld wordt over de miniaturen in het museum.

Als het museum weer opengaat, kunnen bezoekers in de smederij op de maquette van de Zilverstad de verschillende zilveren miniaturen bewonderen. De maquette is gemaakt door leden van de Archeologische Werkgroep Schoonhoven op basis van de kaart van de kaart van Schoonhoven naar een kopergravure van Julius Millheusser uit 1648.


Jubilea bij Stichting Zorgboeren

regio • Stichting Zorgboeren Zuid-Holland bestond woensdag 14 april exact 12,5 jaar. Extra bijzonder daarbij was dat Riek Bartels ook 12,5 jaar actief was als vrijwilliger op de financiële administratie. Zorgboeren Zuid-Holland kwam in 2008 voort uit vereniging Den Hâneker en is de spil tussen zorgvragers, zorgboerderijen en verwijzende instanties. Het is in de afgelopen 12,5 jaar uitgegroeid naar een organisatie met 42 aangesloten zorgboerderijen. Samen met de zorgboerderijen wordt dagbesteding en verblijfszorg geleverd aan zo'n 630 cliënten. De stichting is actief in ruim 50 gemeenten in Zuid-Holland en levert naast WMO-zorg en JW-zorg ook zorg aan voor mensen met een indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg.