LEZERS SCHRIJVEN

Windturbines horen in het Groene Hart niet thuis

Het plan van het gemeentebestuur van Lopik om de windturbines die 15 jaar geleden zijn neergezet te vervangen door nieuwe exemplaren, dendert door.

De drie nieuwe machines worden twee keer hoger én twee keer breder dan de huidige. Dat betekent dat de rondsuizende wieken vier keer zo groot worden en de herrie dus ook vier keer zo groot wordt. Voor de omwonenden in Lopik en Benschop houdt dat in dat, naast het suizen van de wieken, er nu bovendien ook een dreunende bromtoon bij komt. Ramen dichtdoen zal niet meer helpen. Dat wordt nog leuk op warme zomeravonden.

Dat geluid gaat gegarandeerd gezondheidsschade opleveren. Ruim honderd artsen in de regio Amsterdam spraken onlangs in een brandbrief over risico’s als hart- en vaatziekten, depressies, migraine en bloeddrukproblemen. Bij kinderen over concentratieproblemen en zelfs hersenbeschadigingen.

Het gemeentebestuur besloot dan ook terecht om de gezondheid van de inwoners het zwaarst te laten wegen en schrapte de plannen voor windturbines bij de wijk IJburg. Terwijl het daar om dezelfde turbines ging als we hier in Lopik dreigen te krijgen. Ik zou denken: wat in Amsterdam kan, kan toch ook híer?

Overigens: om die gezondheidsrisico’s van de eigen inwoners aanzienlijk te verkleinen hoeft het college van B en W niet per sé meteen die dingen helemaal te schrappen. Men kan ook besluiten om een afstand tot de huizen aan te houden van tien keer de hoogte van de molens. Dit is de norm die ze in windkrachtkoploper Denemarken al lang hanteren en die ook veel artsen en geluidsdeskundigen sterk aanraden.

Natuurlijk is het véél verstandiger om ze helemáál niet te plaatsen, ook al zegt de gemeente dat ze vast zit aan afspraken met hogere bestuurslagen. Maar het gemeentebestuur is er primair voor de eigen inwoners. Want nogmaals: als men in Amsterdam de gezondheid van de eigen inwoners bovenaan kan zetten, dan kan Lopik dat toch zeker óók? Sterker nog, daar is de gemeenteraad juist voor gekozen! En er is tijd genoeg voor overleg met de eigen inwoners, want de plannen voor die windturbines hoeven ze pas per 1 oktober in te dienen.

Voor de verdere toekomst van het Groene Hart is het trouwens ook veel beter om ze niet te plaatsen. We weten allemaal dat de bewoners van de ons omringende steden steeds meer de rust opzoeken van het platteland. En dat zal alleen maar toenemen.

Ook economisch is het dus van groot belang, om het Groene Hart ook echt groen te hóuden. Zodat het een aantrekkelijk gebied blijft voor iedereen, recreanten én inwoners. Kortom, windturbines horen in het Groene Hart niet thuis. Net zomin trouwens als velden vol met zonnepanelen. Maar gelukkig zijn er nog meer dan genoeg daken op huizen en op bedrijventerreinen om die panelen kwijt te kunnen.

Harry van Noord,
Lopik.