Amicitia als dorpshuis nog ver weg

lekkerkerk • Lokaal op 1 heeft vragen gesteld over de toekomst van partycentrum Amcitia in Lekkerkerk. Dit naar aanleiding van een oproep van de initiatiefgroep 'Dorpshuis'.

De groep zegt dat er een goed onderbouwd plan met een passende begroting ligt om Amicitia om te bouwen tot dorpshuis. Toch gaat de gemeente (nog) geen actie ondernemen. Lokaal op 1 wil nu opheldering van wethouder Lavinja Sleeuwenhoek en het college. In een interview met RTV Krimpenerwaard stelde Bert Lammens, één van de initiatiefnemers van het plan, dat de realisatie van een gemeenschapshuis nog ver weg is.


Onzeker

In Amicitia is een aantal culturele verenigingen uit het dorp gevestigd. De gemeente heeft echter het contract met het partycentrum per 1 januari 2022 opgezegd. Daardoor is de toekomst van de verenigingen onzeker. Het plan om van het zalencentrum een dorpshuis te maken zou volgens de initiatiefgroep een ideale oplossing zijn. Er zijn inmiddels ook contacten gelegd met de bibliotheek in Lekkerkerk om in de toekomst te verhuizen naar Amicitia. Ook Stichting Dagbesteding ziet mogelijkheden om de exploitatie te ondersteunen. De initiatiefgroep Dorpshuis voerde al een gesprek met wethouder Sleeuwenhoek, maar dat leverde weinig op.


Infarct

Lokaal op 1 vraagt zich af of de gemeente wel wil helpen om te voorkomen dat er een 'infarct' ontstaat in het culturele leven in Lekkerkerk. Verder is de partij benieuwd of het college een verhuizing van de bibliotheek naar Amicitia steunt om het ingediende plan financieel mogelijk te maken. De huidige locatie van de bibliotheek aan de Talmastraat vormt een potentiële bouwlocatie.