• Initiatiefneemster Erna Correljé en theatermaker, regisseur en schrijver Peter Meijer.
• Initiatiefneemster Erna Correljé en theatermaker, regisseur en schrijver Peter Meijer. Foto: Dirk Molenaar

Toneelstuk dementie: 'Verder van huis'

schoonhoven • Het dagelijks werken met demente bewoners heeft Erna Correljé de aanzet gegeven om er een toneelvoorstelling van te maken. Samen met Peter Meijer werkt zij aan het stuk ‘Verder van Huis’. Een titel met een dubbele betekenis: de persoon die dementeert en de gang van zaken in het verpleegtehuis.

Erna begon in de thuiszorg en alfahulp. Ruim negen jaar is ze nu werkzaam in zorgcentrum WelThuis Borchleen. Iedere dag is zij bezig met mensen die lijden aan dementie. “Het is een prachtig en dankbaar beroep”, geeft ze aan. “Al zijn onze bewoners niet altijd meer bewust dankbaar. Ze schelden je uit of er wordt naar je geslagen. Dan grappen we tegen elkaar dat we er veel dankbaarheid voor terugkrijgen. Door de ziekte beseffen de mensen het niet altijd meer.”

Naast het werk in de zorg is toneelspelen haar passie. Ruim 15 jaar is Erna betrokken bij het Arto Theater. Sinds een paar maanden is ze ook bestuurslid. “Ik wil al een tijdje een demente vrouw spelen. Zo kan ik mijn werk uitdragen op de planken en de mensen laten beleven wat wij meemaken in de zorg. En ze daarbij laten ervaren hoe hoog de werkdruk is.” Een vergelijking met haar liefde voor toneel is snel gemaakt. “Ik zie in mijn werk continu toneelscenes voorbij komen”, lacht de gedreven zorgmedewerkster. Door een oproep te plaatsen op Facebook ontving ze veel positieve reacties. Ruim twintig spelers hebben zich aangemeld om mee te doen.

Theatermaker, regisseur en schrijver Peter Meijer uit Gouda is door Erna benaderd om toe te werken naar de uiteindelijke uitvoering. Peter heeft de grappige, ontroerende maar soms ook schrijnende momenten vertaald naar een te spelen voorstelling. De oud-communicatieadviseur van de Vierstroom heeft affiniteit met de zorg. Daarbij heeft hij al eerder een stuk gemaakt over de thuiszorg. Dit maakt dat Peter zich goed kan inleven in de verhalen die met hem gedeeld zijn. “Ik maak graag een stuk waar humor in zit, maar het moet wel ergens over gaan. Daarbij wil ik tot uitdrukking laten komen hoe gepassioneerd zorgmedewerkers zijn. Maar ook de moeilijkheden in de zorg aan de kaak stellen. Je moet bereid zijn om elke dag de mensen opnieuw te ontmoeten. Dan krijg je een andere insteek.”

Dit najaar starten de wekelijkse oefenavonden. Een geschikte locatie is gevonden om de 21 spelers genoeg ruimte te geven om te oefenen. Het decor wordt een gang met maar liefst 15 deuren. Zowel Erna als Peter zijn vol enthousiasme om het tot een goed slot te brengen. In mei 2022 wordt het stuk op de planken gebracht. Om de kosten te betalen zijn fondsen aangeschreven. Enkele concrete toezeggingen zijn inmiddels binnen. De twee enthousiaste theatermakers zoeken nog meer sponsors om alle uitgaven te kunnen betalen. Wie het project een warm hart toedraagt kan zich melden bij Erna: 06-17250040.

Dirk Molenaar/RTV K'waard