'Sanering krijgt veel minder prioriteit'

krimpen a/d ijssel • Omwonenden van het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel zijn ontstemd over de saneringsvariant waar vertegenwoordigers van het Rijk en de gemeente Krimpen aan den IJssel donderdag in Den Haag over zullen spreken.

In een brandbrief aan de gemeenteraad schrijft Stichting Belangen IJsseldijk (waarin de omwonenden zich hebben verenigd) dat in de te bespreken ‘ambtelijke voorkeursvariant’ de nadruk ligt op het ‘zo snel mogelijk’ inrichten van het terrein. De sanering van de vervuilde grond krijgt veel minder prioriteit. Het is in de variant de bedoeling om de zwaarste vervuiling op het EMK-terrein in te pakken.
Het blijft dus grotendeels liggen op het terrein. En dat staat volgens de stichting ver af van de gestelde doelen die zijn vastgelegd in het oorspronkelijke plan: het zoveel mogelijk saneren van de ernstig vervuilde grond.

De stichting wijst op de grote gezondheidsrisico’s van de vervuiling. “Deze gifbelt bevindt zich op zeer korte afstand van onze woningen, aan de andere kant van de Sliksloot. Als stoffen of gassen van het EMK-terrein vrijkomen, dan is het verspreidingsgebied van de stank en kankerverwekkende stoffen vele malen groter en bestrijkt niet alleen onze directe woonomgeving, maar grote delen van Krimpen en Capelle.”

De bewoners zien de ambtelijke voorkeursvariant als een ‘afkooppoging' om het project financieel rond te krijgen en niet als een poging om het zwaar vervuilde EMK-terrein grondig te saneren en dus duurzaam achter te laten voor nu en voor toekomstige generaties.