• Vincent Hoek en Ad Verhoeff kijken aandachtig toe of de oefening naar wens wordt uitgevoerd.
• Vincent Hoek en Ad Verhoeff kijken aandachtig toe of de oefening naar wens wordt uitgevoerd. Foto: wijntjesfotografie.nl

‘Eerst het plezier, dan komen de prestaties vanzelf’

Maandagavond: hardloopavond

regio • De opzet is jeugdige talenten sneller te laten hardlopen op middellange afstanden. Er is plaats voor nieuwe aanwas, vooral twintigers.

Startende hardlopers kiezen vaak een afstand van vijf kilometer of een nog langere afstand uit om zich te meten met hun leeftijdgenoten. Het trainersduo Hoek/Verhoeff raadt dit af en begint met races van 200, 400 of 800 meter, waarbij de snelheid verhoogd wordt via intervaltrainingen en specifieke lichaamsoefeningen.

Ad Verhoeff (81) startte in 2014 met de jeugdtrainingen voor de middellange afstand. De Schoonhovenaar vond het zonde dat talenten afhaakten bij Avantri, omdat ze niets voelden voor het beoefenen van technische onderdelen als hoogspringen en kogelstoten."Ik werd benaderd door een aantal jongeren, die van mij looptraining wilden om sneller te worden”, aldus de oud- postbode, die in Schoonhoven al ruim 50 jaar trainingen verzorgt. "De trainingsavonden op maandag zijn na al die jaren nog steeds een succes. Het afgelopen jaar hebben we met inachtneming van alle coronamaatregelen gewoon doorgetraind. Het is alleen jammer dat er geen wedstrijden zijn. Er is nu wel ruimte voor een onderlinge competitie op onze accommodatie, waarmee we onlangs begonnen zijn. De pupillenaanwas bij Avantri is groeiende en wij maken nu plaats op de maandagavond voor twintigers, die hun niveau willen verbeteren.”

Oud-topatleet Vincent Hoek (49) aanvullend: "Eerst moet het plezier er zijn, dan komen de prestaties vanzelf. Onze atleten hoeven geen megatalenten te zijn. Ik zie of iemand aanleg heeft. Ad en ik schaven aan de looptechniek en werken toe naar een steeds betere basissnelheid. Je leert het lichaam dan wennen aan tempohardheid en het ontspannen hard te lopen. Niet verzuren tijdens een training is het streven. We gebruiken wedstrijden als tempotraining.”

Een atleet die baat heeft bij deze aanpak is Bergambachtenaar Mischa Rook. De 19-jarige tweedejaarsstudent Fysiotherapie is al vanaf zijn zesde op de atletiekbaan te vinden, maar sloot in 2017 pas aan bij de Mila-groep van Hoek en Verhoeff. "Als meerkamper had ik in wedstrijden altijd moeite met de afsluitende 1.000 of 1.500 meter,” aldus Rook. "Van de aanwijzingen van Vincent Hoek heb ik veel opgestoken. De intervaltrainingen hebben mijn basissnelheid verhoogd. Binnen een jaar verbeterde ik mij op de 1.000 meter van een tijd van 3.30 naar 3.07 minuten. Ik hoop dat er weer snel nationale wedstrijden zijn om mijn progressie te meten.”

Verhoeff afsluitend: "Vooral ontspannen lopen is een pre. Geforceerde schouderpartijen, vastzittende heupen en een verkeerde staptechniek remmen alleen maar af.”


Aanmelden kan bij Ad Verhoeff (06-16619364) of Vincent Hoek (06-20811441)


Wim Kroone