Herijking Integraal Huisvestingsplan

lopik • Het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijs in de gemeente Lopik is aan herijking toe. Voor het opstellen van dit IHP is externe inhuur noodzakelijk. Het college vraagt aan de raad om in te stemmen met het beschikbaar stellen van een krediet van 51.000 euro en dit bedrag te onttrekken aan de algemene reserve.

Na de recente sluiting van de scholen De Zomergaard in Lopik en de Eben Haëzer in Jaarsveld vindt het college het belangrijk om goede afspraken te maken met de schoolbesturen over de instandhouding van scholen en spreiding daarvan.

De afspraken worden in het IHP vastgelegd voor de periode 2022-2038. Met het krediet van ruim een halve ton is de gemeente in staat een deskundige projectleider aan te trekken, die onder meer de bouwkundige onderzoeken uitvoert.

"Al enkele jaren daalt het aantal leerlingen in de gemeente Lopik, waardoor er steeds meer leegstand ontstaat,” aldus wethouder Gerrit Spelt. "Oude gebouwen kosten geld. Stoken voor de mussen is niet handig voor de exploitatie van slecht geïsoleerd panden. Scholen zouden moeten samengaan in een gebouw. Dit is eventueel al mogelijk in Benschop en Lopik. Eén school heeft zelfs de investering voor vernieuwing en verduurzaming van zijn gebouw ‘on hold’ gezet en wacht op de uitkomst van de aanpassing van het IHP.”

De urgentie om te komen tot een nieuw IHP is ook ingegeven door de huidige COVID19-pandemie, die een grote impact heeft op het verantwoord fysiek lesgeven op scholen in de toekomst. "Wettelijk gezien voldoen de Lopikse scholen aan de eisen die twintig jaar geleden zijn vastgesteld. Maar we moeten vooruit kijken", aldus Spelt.

Wim Kroone