Hospice Oudewater: kleinschalig en sfeervol

oudewater • Hospice Oudewater, centraal gelegen in de kern, is kleinschalig en sfeervol. Het is een zogenaamd bijna-thuis-huis.

“In ons hospice wordt dag en nacht door vrijwilligers, professionele zorgverleners, mantelzorgers en familieleden aandacht en zorg gegeven aan mensen in hun laatste levensfase”, licht coördinator Sjanie Hoogenboom toe. “Onze gasten komen zeker niet alleen uit Oudewater, maar ook uit omliggende gemeenten. Zo hebben we de afgelopen vijf jaar zorg geboden aan inwoners uit onder andere Schoonhoven, Bergambacht, Polsbroek, Haastrecht, Lopik en Benschop.”

In het opgeknapte woonhuis aan de Kerkwetering 11 zijn drie gastenkamers, twee badkamers, een woonkamer/keuken en op de bovenetage een huiskamer, logeerkamer, toilet/douchruimte en een kantoor gecreëerd. In het tuinhuis is een ontmoetingsruimte.

Hoogendoorn: “Het afgelopen jaar was lastig in verband met de beperkende maatregelen rondom corona. De drie gastenkamers zijn nu vol en soms moeten we helaas ook ‘nee’ verkopen. Mensen kunnen dan eventueel terecht in omliggende hospices.” Hospice Oudewwater wordt gerund door een stichting.

Voor meer informatie:
www.hospiceoudewater.nl


Kleding voor 'Kom over en Help'

krimpenerwaard • Stichting Kom Over en Help zamelt kleding in voor ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa. Dankzij de inkomsten kunnen bijvoorbeeld kinderen naar school of naar een dagopvangcentrum. Zij worden daar ook van een warme maaltijd voorzien, die ze vaak thuis niet krijgen.

Kleding en schoenen kunnen, liefst in stevige zakken, naar de volgende inzamelpunten worden gebracht: Kattendijk 85, Gouderak en Koolwijkseweg 17, Stolwijk. Meer informatie:
www.komoverenhelp.nl/kleding


Online ambtsbezoek Smit

krimpen a/d ijssel • Commissaris van de Koning Jaap Smit van Zuid-Holland bracht donderdag een (online) ambtsbezoek aan de gemeente Krimpen aan den IJssel.

De start was nog als gebruikelijk: een gesprek tussen commissaris en het college van B en W van de gemeente. Ook sprak Smit met de fractievoorzitters in de gemeenteraad, onder andere over nieuwe vormen van regionale samenwerking. Daarnaast ging het om de steeds belangrijkere rol van inwoners en organisaties bij het nemen van gemeentelijke besluiten.

Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk een werkbezoek buiten de deur te organiseren. In plaats daarvan was er een online gesprek met vertegenwoordigers van Krimpense maatschappelijke organisaties. Zij spraken over de gevolgen van de coronacrisis op hun organisatie en inwoners van Krimpen aan den IJssel.
Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel vond het een mooi bezoek. "Voor ons allemaal zijn dit waardevolle gesprekken. Wat dit bezoek bijzonder maakte, is dat het door de toevoeging van het 'maatschappelijke gesprek' een gesprek was van de hele Krimpense samenleving."