• Marian Romijn en Berlinda de Klein.
• Marian Romijn en Berlinda de Klein.

'Je wordt zelf ook beloond'

lopikerwaard • Op de vraag of zij zichzelf nu weidevogelexpert mag noemen, antwoordt Marian dat ze weliswaar veel weet en het nodige heeft geleerd, maar dat er vrijwilligers bij de vereniging zijn die nog véél meer kennis van weidevogels hebben. Ze bevestigt wat Berlinda ook benoemt: "Je leert elk jaar weer wat bij. Over het gedrag van vogels bijvoorbeeld. Dat is echt leuk.”

Marian vindt het heerlijk om buiten in de natuur bezig te zijn. “Daar doe ik mezelf al een groot plezier mee en daarnaast de boer en de vogels ook natuurlijk. Dus wat wil je nog meer?" Ook voor Berlinda is ook het buiten zijn een grote plus aan dit vrijwilligerswerk: “Je hebt nu ook echt een doel om naar buiten te gaan. Daarnaast vind ik het leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Er zitten vrijwilligers tussen met enorm veel kennis over weidevogelbeheer en je hebt contact met boeren. Daar zijn er ook een paar bij die echt enorm enthousiast zijn.”


Verder vinden beiden het een voordeel dat het een tijdelijke klus is, van half maart tot half juni. En het geeft ook nog een kick. Marian: “Toen ik mijn eerste gruttonest vond, stond ik bijna te stuiteren van enthousiasme.”


Marian werd weidevogelbeschermer nadat ze een bericht in de krant hierover had gelezen. “Ik ging naar een informatiebijeenkomst en volgde de cursus ‘weidevogels herkennen’. Onderdeel daarvan was om een ochtend mee het land in te gaan, om het herkennen in de praktijk te leren en kennis te maken met hoe het werkt. Daarvan werd ik nog enthousiaster, waarna ik mezelf aanmeldde als vrijwilliger.”
Voor Berlinda zit vrijwilligerswerk eigenlijk in haar DNA. “Mijn moeder deed ook bij allerlei organisaties vrijwilligerswerk. Marian, die een oud-collega van me is, wees me op dit project. Ze kon er zo enthousiast over vertellen en zei: ‘waarom ga je niet een keer mee?’ Zo gezegd zo gedaan.”


Berlinda vindt het belangrijk om zich belangeloos voor een ander dan wel voor dieren in te zetten: “Iedereen zou het eigenlijk gewoon eens moeten proberen. Je haalt er zelf ook veel energie en voldoening uit. Vaak is het zo dat als vrijwilligers de klus niet doen, bepaalde taken niet gebeuren. In dit geval zou het met de weidevogels dan slecht aflopen.”

Marian sluit zich hier volledig bij aan: “Vrijwilligerswerk is een ander helpen, maar eigenlijk ook jezelf. Je krijgt er veel voor terug. En daarom is het ook zo mooi om te doen.”


Voor meer informatie over de Agrarische Natuurvereniging Lopikerwaard:
www.anvlopikerwaard.nl