‘Grootschalige opwek is nodig'

lopik • Volgens wethouder Gerrit Spelt van de gemeente Lopik wordt er ‘wel degelijk’ naar de inwoners geluisterd.

“Zij hebben op diverse manieren mee kunnen praten over de wijze waarop de opgave in de Regionale Energie Strategie (RES) moet worden ingevuld. Via een aantal online bijeenkomsten, enquêtes en gesprekken met stakeholders is input opgehaald voor het Lopikse afwegingskader 'grootschalig opwekken duurzame energie'.”


Of betrokkenen een punt hebben dat het onmogelijk is om de huidige windmolens bij De Copen één op één te vervangen door turbines die twee keer zo hoog zijn, daarover laat Spelt zich niet uit: “In deze fase worden alleen de zoekgebieden vastgesteld waar eventueel windmolens en/of zonneweides kunnen komen. Dat zegt nog niets over de exacte locatie. Dat komt in het stadium van vergunningverlening.”


Niet voldoende

Het pleidooi voor alternatieve energiebronnen in plaats van windmolens, zoals zon op dak, zon op land en kleine windmolens bij agrariërs, is volgens Spelt niet voldoende om de energiedoelstelling in het RES te halen.


“De opgave waar we als regio voor staan kan niet worden gehaald met kleinschalige opwek. Wel wordt de hoeveelheid stroom die op deze manier kan worden opgewekt maximaal meegenomen in het bod. Deze mogelijkheden zijn beperkt door de beschikbare netcapaciteit op het middenspanningsnet waar de installaties op moeten worden aangesloten. Grootschalige opwek van zon- en windenergie is nodig om de hele opgave te kunnen realiseren.”

Op de vraag of ‘Windmolenpark Polsbroek’ al dan niet van de baan is, zegt Spelt dat 'er nooit sprake is geweest van een windmolenpark Polsbroek’: "In het afwegingskader zal blijken of een aanvraag in die omgeving kansrijk is.”


Onderzoek

Energie Coöperatie Lek en IJssel Stroom en Eneco kondigden afgelopen maand aan een onderzoek te starten naar de vervanging van de drie windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lopik. Het windpark werd in 2007 in gebruik genomen en produceert jaarlijks zo’n 13 GWh duurzame stroom. Lek en IJssel Stroom wil het draagvlak voor het plan versterken door een lokaal mede-eigendom van 50%.