Verdachten ‘geplukt’ bij politie-actie

lopikerkapel/haastrecht • In Montfoort, Lopikerkapel, Haastrecht en Ameide waren vorige week op de vroege dinsdagochtend tientallen politieagenten actief bij een inval in diverse panden. Hierbij zijn vuurwapens, dure auto’s en boten in beslag genomen.

Eind augustus 2020 kwam er informatie binnen bij de politie dat er in de gemeente Montfoort mogelijk criminele activiteiten plaatsvonden, meldt de politie: ‘Op basis hiervan is de recherche, in het kader van de ondermijnende criminaliteit, een onderzoek gestart naar grootschalige handel in verdovende middelen.’

Op 6 oktober 2020 werd tijdens een doorzoeking van een pand nabij bedrijventerrein Heeswijk in Montfoort een groot geldbedrag en een wapen aangetroffen. Verder werden er in de woning aanwijzingen gevonden die wezen op de opslag van verdovende middelen elders in het land. Na onderzoek werd vastgesteld dat er sprake was van een crimineel samenwerkingsverband.


Dat leidde tot een grootschalig vervolgonderzoek, waarbij bleek dat de verdachten met elkaar communiceerden via Encrochat: een communicatienetwerk dat door leden van de georganiseerde misdaad werd gebruikt om criminele activiteiten te plannen. Uit meerdere van deze chats kwamen sterke aanwijzingen naar voren dat de verdachten zich bezighielden met de handel en het vervaardigen van verdovende middelen.

Naar aanleiding van het onderzoek zijn afgelopen week invallen gedaan in panden in Lopikerkapel, Haastrecht, Montfoort en Ameide.


Hierbij zijn onder andere vuurwapens aangetroffen en is onder het motto 'pluk ze' beslag gelegd op bezittingen als woningen, boten en dure auto's. Er zijn vijf mannen en een vrouw aangehouden.