‘Klap in gezicht lhbti-gemeenschap’

krimpen a/d ijssel • COC Rotterdam is teleurgesteld in het besluit van de Krimpense coalitie om géén afstand te nemen van de omstreden brief van dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk.

Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam, noemt het besluit een klap in het gezicht voor de lhbti-gemeenschap. “Tijdens de demonstratie hebben wij een duidelijke oproep gedaan om wél afstand te nemen onder het motto #STOPwegkijken. Dit hebben wij ook herhaald in de gesprekken achteraf aan de burgemeester en wethouders. Dat hier geen gehoor aan wordt gegeven vinden wij onbegrijpelijk.”

Er kwamen tijdens de demonstratie op zaterdag 6 maart in Krimpen aan den IJssel meer dan 400 mensen bijeen om de gemeente op te roepen te stoppen met wegkijken en op te komen voor de regenbooggemeenschap. Tevens werden er tientallen brieven overhandigd aan burgemeester Martijn Vroom. Dit naar aanleiding van een uitzending van het programma #BOOS van Tim Hofman, waarin Leon Houtzager, voormalig inwoner van Krimpen aan den IJssel, werd bedreigd door volgelingen van de Mieraskerk.

“Hoe moeilijk kan het zijn om afstand te nemen van haat en discriminatie? Zeker van VVD, Krimpens Belang en PvdA, die het regenboogakkoord hebben ondertekend, hadden wij meer verwacht. Wij zullen dit dan ook aankaarten bij hun landelijke afdelingen”, aldus Beune.

De teleurstelling is ook groot bij Leon Houtzager: "Het is eigenlijk een bevestiging van wat ik aan Tim Hofman geprobeerd heb duidelijk te maken. In een biblebelt-gemeente gaat een burgemeester, wethouder of gemeenteraad echt niet voor lhbti'ers opkomen. Discriminatie wordt gedoogd."

Wel komen er zogenaamde dialoogavonden in Krimpen aan den IJssel, om te praten over seksuele diversiteit.