‘Journalisten, daar blijf je van af!’

krimpen a/d ijssel • Het kerkbestuur van de Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft excuses aangeboden voor het geweld richting de journalist van RTV Rijnmond.

De verslaggever probeerde zondagochtend kerkgangers te interviewen toen hij van achteren geduwd en getrapt werd. De belager, een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel, werd tijdens de kerkdienst naar buiten begeleid en aangehouden. Hij is 's avonds weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie. "Als kerkenraad betreuren we het incident wat buiten het kerkgebouw heeft plaatsgevonden. Dit had niet mogen gebeuren", schrijft de kerkenraad in een korte verklaring.

Verschrikkelijk
Burgemeester Martijn Vroom noemt de aanval op de journalist 'verschrikkelijk'. "Het is de grondwet die mensen toestaat naar de kerk te gaan. Ondanks verzoeken van het gemeentebestuur om dat niet te doen. Diezelfde grondwet beschermt de pers om hun werk te doen. Journalisten, daar blijf je van af!"

De stoep voor de Mieraskerk stond zondagochtend vol met journalisten en cameraploegen. Aanleiding was het besluit van het kerkbestuur om kerkgangers weer uit te nodigen voor de erediensten. Ondanks het dringende advies van burgemeester Martijn Vroom om de dienst digitaal te volgen - dit omdat het aantal coronabesmettingen weer toeneemt in het dorp - zaten er ruim 500 mensen in de kerkbanken.

Onwenselijke situatie
Raadslid Oscar Suijk van Leefbaar Krimpen noemde de opening van de kerk eerder al een onwenselijke situatie. “Je moet gewoon niet willen dat leden van deze kerk driemaal in de week bij elkaar komen, met alle mogelijke gezondheidsgevolgen van dien.”

Volgens Suijk gaf de Mieraskerk eens te meer aan zich verheven te voelen boven de aardse wetten en regels. “Let wel: het mag allemaal volgens het inmiddels beruchte artikel 6. Alleen getuigt dit wederom niet van maatschappelijke en christelijke verantwoordelijkheid. Daarnaast is de verstandhouding tussen deze kerk en een (groot) deel van Krimpen toch al niet zo denderend.”

Dat laatste bleek zondag nog, voor aanvang van de dienst. Op de deuren van de Mieraskerk waren tientallen eieren gegooid en tijdens hun gang naar de kerk werden leden gefilmd en uitgescholden door boze inwoners.

Onder vuur
De Oud Gereformeerde Gemeente in Krimpen aan den IJssel ligt al langer onder vuur. Dat begon in oktober vorig jaar toen bleek dat er tijdens erediensten zo'n 200 bezoekers in de kerk zaten. Daarmee ging de kerkgemeente voorbij aan het advies van het kabinet en de oproep van de burgemeester om bijeenkomsten tot 30 mensen te beperken.

Begin dit jaar raakte dominee Anthonie Kort in opspraak. Die zou in een vertrouwelijke brief aan het gemeentebestuur homofobe uitspraken hebben gedaan.

Floris Bakker