'Einde aan polarisatie'

krimpen aan den ijssel • Om een eind te maken aan de polarisatie tussen bevolkingsgroepen in Krimpen aan den IJssel willen de coalitiepartijen een dialoog tussen inwoners op gang brengen.

Het doel is om een 'klimaat te creëren waarin er begrip is voor elkaars opvattingen en men respectvol met elkaar omgaat juist wanneer opvattingen botsen'. Het thema ‘Seksuele diversiteit in een inclusieve gemeenschap’ staat centraal tijdens de dialoogavonden.

Aanleiding voor het opzetten van een dialoog is de onrust die ontstond in de gemeente na de uitzending van het BNNVARA-programma #BOOS. Daarin probeerde presentator Tim Hofman samen met oud-Krimpenaar Leon Houtzager het gesprek aan te gaan met predikant Anthonie Kort. Die had in een brief homo-onvriendelijke uitspraken gedaan. Kort weigerde commentaar en Hofman, Houtzager en de filmcrew werden met geweld weggejaagd door 'volgelingen' van Kort.

De coalitiepartijen CDA, ChristenUnie, Krimpens Belang, PvdA, SGP en de VVD laten in een gezamenlijke verklaring weten de emoties te begrijpen die ontstonden na de uitzending, ‘maar wij betreuren de polarisatie waartoe die heeft geleid. CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA, SGP en Krimpens Belang willen na alle onrust van de afgelopen tijd vooral de blik op de toekomst richten.’

De partijen dienden donderdag een motie in waarin zij benadrukken dat de gemeente Krimpen aan den IJssel zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin gelijkheid, verdraagzaamheid en diversiteit hoog in het vaandel staan. ‘Daarbij is het van groot belang dat ook de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel voortdurend uitstraalt dat iedereen - dus ongeacht iemands leeftijd, religie, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, inkomen, politieke voorkeur, visie op de samenleving, gender, talenten of beperkingen - gelijkwaardig is, zichzelf moet kunnen zijn en zich in Krimpen sociaal geaccepteerd en veilig moet voelen.’


Gerrit Jan Miedema (CDA) stelt dat Krimpen aan den IJssel een plek moet zijn waar mensen zich thuis voelen. "Belangrijk daarbij is dat de verschillende groepen in het dorp met elkaar een samenleving vormen, in plaats van dat ze langs elkaar heen gaan leven.”