• Peter en Ida Both.
• Peter en Ida Both. Foto: Dilia van Zon

Drukke bedoening aan de Lekdijk West

willige langerak • Aan de Lekdijk West 43, bij Ida en Peter Both, is het een drukke bedoening. De stallen puilen uit met pasgeboren lammetjes. Het voorjaar is duidelijk begonnen.

“Sinds 1985 wonen wij hier aan de dijk”, vertelt Peter in de geitenstal, waar de lammetjes een warm onderkomen hebben. Samen met zijn vrouw Ida heeft hij een hobbyboerderij. “Ik ben opgegroeid in Stolwijk, in het Beierse. Mijn vader had daar een ouderwetse levensmiddelenwinkel. Die ging dan rond om ‘op te vragen’, bestellingen werden klaargemaakt en rondgebracht.” Zelf rijdt hij dagelijks op de vrachtwagen om producten van een zuivelgroothandel weg te brengen. “Ik ben graag onder de klanten. In de loop van de middag ben ik klaar met bezorgen. Dan ga ik hier aan de gang.”

Wie het erf opkomt merkt direct dat het levendig is met schapen, geiten, koeien en paarden. Maar ook wordt een boomgaard onderhouden met hoogstamvruchtbomen. Deze periode van het jaar is het extra druk met de geboorte van lammetjes. “Dit jaar hadden we zelfs een paar vierlingen. Helaas gaat het niet altijd goed. Onlangs werd een vierling geitjes dood geboren. De haartjes zaten al los, dus dan is het al een tijdje fout geweest.” Peter laat duidelijk blijken dat-ie het een nare gebeurtenis vond. De beesten worden tijdens de bevalling bijgestaan door Ida. Als een volleerd dierenarts helpt ze de moederdieren de jongen ter wereld brengen. Daarnaast is ze ook druk met het maken van streekproducten. Zo zien we geitenkaas, appelmoes, jam, stroop en sap.

Eenmaal groter worden de geitjes ter keuring aangeboden en verkocht. “Wij hebben hier de geitenfokvereniging Lopik en omstreken. Het aantal leden is de afgelopen jaren sterk verminderd. Veel verenigingen uit de provincie zijn ter ziele zijn gegaan. Dat is de reden dat onze club nog bestaat.” Zelf denkt Both dat binnen enkele jaren ook het voortbestaan van de Lopikse geitenfokvereniging in gevaar komt. Als reden noemt hij dat het houden van beesten veel administratieve rompslomp met zich meebrengt. “Daarnaast hebben steeds minder mensen tijd en zin of hebben ze andere interesses gekregen. Je ziet het ook bij het houden van postduiven, konijnen en vogeltjes”, verzucht hij.

De boerderij bestaat uit twee gedeelten. Het oudste gedeelte aan de voorkant is ruim tweehonderd jaar oud. Deze ruimte is beschikbaar als vakantiehuisje. “Mijn vrouw wilde hier een Bed & Breakfast van maken. Uiteindelijk hebben we dat niet gedaan. We hebben al veel werk aan de dieren en boomgaard.” Via de eigen website Boern Logies ‘Lekker Buiten‘ wordt het voorgedeelte verhuurd. “Ze komen overal vandaan”, aldus Peter. Uit Europa, China, Japan, Qatar en Verenigde Arabische Emiraten. Ze zijn allemaal enthousiast, omdat ze hier het echte boerenleven kunnen zien en meemaken.”


Dirk Molenaar/RTV K'waard